Revista presei economice 23 martie 2015

Un nou cod de conduita pe piata valutara
Capital

Potrivit unui nou cod de conduita de pe pietele valutare, bancile trebuie sa ii opreasca pe traderi sa faca schimb de informatii cu privire la ordinele primite de la clienti. Noul cod de conduita ofera dealerilor mai multa claritate cu privire la ceea ce traderii pot sau nu sa spuna pe piata valutara.

Acest cod a fost intocmit de un comitet compus din reprezentantii celor mai mari banci centrale din lumea dezvoltata.

Cu toate ca prin acest cod este permis schimbul de opinii cu clientii cu privire la starea generala sau tendintele de pe piata, participantii pietei valutare nu trebuie sa faca schimb de informatii cu alti participanti care sa le pemita acestora sa anticipeze fluxurile unui anumit client sau contraparte.

Ministerul Finantelor a marcat minimul istoric pentru imprumuturi cu maturitate sub un an
Capital

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a atras 500 de milioane de lei pe trei luni printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discount, la un randament de 1,2% pe an. Acest randament a marcat minimul istoric pentru imprumuturi cu maturitate sub un an.

La licitatie au participat 9 banci, iar cererile acestora au insumat 1,14 miliarde de lei. O noua emisiune de certificate de trezorerie cu discount va fi lansata pe data de 26 martie, in valoare de 1 miliard de lei, cu scadenta de un an.

Institutia a planificat imprumuturi de 3,34 miliarde de lei de la bancile comerciale in luna martie. In anul 2015, MFP urmareste sa imprumute de pe piata interna circa 10-12 miliarde de lei prin emisiuni de certificate de trezorerie si 25-28 miliarde de lei prin emisiuni de obligatiuni benchmark.

Aprecierea dolarului ar putea reduce profitul companiilor multinationale din SUA
Wall-Street

Aprecierea cu peste 20% a dolarului fata de cele mai importante monede ar putea produce o reducere a profiturilor multinationalelor americane cu 10%.

Economistii de pe Wall Street au estimat in martie ca profiturile multinationalelor americane vor creste cu doar 1,3% in 2015, in conditiile in care, la inceputul anului, acestia mizau pe un avans de 8,1%.

Adina Apatachioae

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *