Revista presei economice 16 februarie 2015

Statul a imprumutat de la banci 800 de milioane lei pe trei ani
Capital

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a imprumutat 800 de milioane de lei de la bancile comerciale, printr-o licitatie de obligatiuni de stat pe trei ani la un randament mediu de 1,94%, in scadere fata de luna ianuarie, cand Trezoreria s-a imprumutat la un randament de 2,07% pentru acest tip de obligatiuni.

La acesta licitatie au participat noua banci, iar ofertele subscrise de acestea au totalizat 975 milioane lei. Marti, va fi organizata o sesiune suplimentara aferenta licitatiei de obligatiuni de luni, prin care MFP intentioneaza sa imprumute alte 105 de milioane de lei, la randamentul stabilit deja in licitatie.

In luna februarie, MFP a planificat imprumuturi in valoare de 4,98 miliarde de lei de la bancile comerciale care vor fi destinate refinantarii datoriei publice si finantarii deficitului bugetului de stat.

In 2015, MFP intentioneaza contractarea unor imprumuturi de pe piata interna de circa 10-12 miliarde de lei prin emisiuni de certificate de trezorerie si 25-28 miliarde de lei prin obligatiuni detip benchmark.

 

Autoritatile amana cu un an aplicarea standardelor internationale de raportare financiara pentru companiile de asigurari
Financiarul

Cu toate ca aplicarea standardelor internationale de raportare financiara (IFRS) urma sa devina obligatorie incepand cu 1 ianuarie 2015 pentru toate societatile de asigurari/reasigurari autorizate in Romania si pentru cele care activeaza in baza dreptului de libera stabilire, autoritatile au amanat cu un an aplicarea acestora.

IFRS reprezinta un set de standarde contabile care vizeaza intocmirea si prezentarea situatiilor financiare intr.-un mod transparent, care sa permita comparabilitatea informatiilor la nivel international.

De la 1 ianuarie 2015 toata piata de capital din Romania ar fi trebuit sa aplice IFRS. Bancile au trecut la raportarea pe IFRS din 2012, iar companiile listate la bursa au, de asemenea, obligatia de a raporta rezultatele financiare conform IFRS, incepand cu rezultatele pe anul 2012.

Implementarea IFRS aduce schimbari fundamentale procesului de raportare contabila, are un impact semnificativ asupra datelor financiare ale companiilor si necesita restructurarea sistemelor IT interne.

 

Bundesbank cere bancilor grecesti sa nu mai imprumute statul elen pe termen scurt
Capital

Banca Centrala a Germaniei (Bundesbank) a cerut creditorilor eleni care primesc finantare de urgenta sa-si imbunatatesc nivelul lichiditatilor si sa nu achizitioneze obligatiuni guvernamentale elene pe termen scurt.

Avansul economiei germane ar putea fi mai solid anul acesta decat se estimeaza in prezent, ceea ce indica ca Bundesbank si-ar putea revizui in crestere prognozele privind evolutia PIB-ului in 2015.

 

Adina Apatachioae

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.