Revista presei economice 4 iunie 2014

BERD acorda un imprumut pentru un parc eolian rusesc
Financiarul

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare(BERD) a acordat rusilor de la Lukoil un imprumut de 57 de milioane de euro pentru un proiect eolian de 84 MW. Acest proiect a fost realizat de un joint venture dintre Lukoil(Rusia) si ERG Renew(Italia) care poarta numele de Lukerg Renew.

Parcul eolian va fi amplasat intre localitatile Topolog-Dorobantu din judetul Tulcea. Din cei 57 de milioane de euro, 38 milioane reprezinta contributia BERD, restul de 19 milioane euro provine de la UniCredit.

Parcul va contine 42 de turbine eoliene din Danemarca de la firma Vestas si este al optulea proiect eolian finantat de BERD in Romania.Costul total al proiectului este de circa 138 milioane de euro.

 

Va fi lansat primul portal oficial de turism
WallStreet

Pana la sfarsitul anului se va lansa primul portal oficial de turim din Romania. Adresa va fi romania.travel si  va fi construit pe platforma siteului de promovare de catre biroul de turism al Romaniei de la New York. Acest site va contine informatii despre atractiile turistice din Romania.

Ministrul delegat pentru IMM si turism, Florin Jianu, doreste sa impuna regulile mediului privat la minister si va realiza o economie la realizarea portalului.

Portalul este deja accesibil desi se lucreaza la el in permanenta pentru imbunatatirea acestuia. Romania.travel va contine informatii despre Romania, despre circuitele turistice, filmele din noua campanie de promovare a tarii si alte informatii de acest tip.

 

Gazprom a prelungit termenul limita de plata pentru Ucraina
Capitalul

Grupul rus Gazprom a anuntat ca va prelungi termenul limita pana la care Ucraina trebuie sa isi achite datoriile cu o zi, pana la 10 iunie.

Amanarea a fost ceruta de Ucraina deoarece ziua de 9 iunie este o zi libera. Gazprom a amanat deja ultimatumul cu o saptamana.

In cazul in care Ucraina nu isi va achita in totalitate datoriile la gaz, grupul rus ameninta cu trecerea la un sistem de preplata.

 

Comunicat de presa
BCR – crestere de peste 70% la vanzarile de credite de nevoi personale

Bucuresti, 3 iunie 2014 – Banca Comerciala Romana (BCR) a acordat, in primele 5 luni din acest an, peste 65.000 de credite negarantate, volumul de credite fiind in crestere cu 70% fata de perioada similara din 2013.

Din totalul acestor credite, peste 50% sunt credite de nevoi personale, restul reprezentand carduri de credit si descoperit de cont. Valoarea medie a creditului de nevoi personale a crescut cu peste 30%.

“2014 este anul in care vedem primele semne ale cresterii in zona creditelor de consum. Remarcam un numar tot mai ridicat de clienti care aleg sa isi mute creditele de la alte banci la BCR si de cele mai multe ori pe langa oferta competitiva pe care le-o propunem le oferim si credite de valori mai mari. Credem ca avem cea mai buna oferta de creditare in ansamblu din piata, incluzand si ratele de dobanda, in mod constant printre cele mai bune din piata”, a declarat Andrew Gerber, Director Produse Retail in cadrul BCR.

Loredana Vasilica Savin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *