Revista presei economice 30 iulie 2014

Obligatiunile de stat pentru micii investitori vor putea fi cumparate de pe Bursa fara comisioane
Wall Street

Consiliul de Administratie al Bursei de Valori Bucuresti (BVB) a decis ca BVB sa nu perceapa comisioane de tranzactionare pentru operatiunile derulate pe piata primara de Ministerul Finantelor Publice (MFP) pentru emisiuni de titluri de stat destinate exclusiv investitorilor de retail. Prin aceasta masura, Bursa intentioneaza sa ofere o piata pentru aceste titluri care sa raspunda cerintelor specificate de MFP ca emitent, astfel incat BVB sa fie considerata drept o alternativa eficienta.

Comisionul perceput pentru tranzactiile realizate in piata secundara cu titlurile de stat pentru investitorii de retail va fi de 1 leu/tranzactie, aplicabil atat cumparatorilor, cat si vanzatorilor.

Pretul locuintelor din Romania a scazut cu 0,8% in trimestrul al doilea
Capital

Pretul locuintelor, calculat ca medie la nivel national, a scazut cu 0,8% in trimestrul al doilea al acestui an, comparativ cu trimestrul precedent, si cu 2% fata de perioada similara a anului trecut, potrivit indicelui proprietatilor rezidentiale realizat de Eurobank Property Services (EPS), subsidiara a Eurobank, actionarul majoritar al Bancpost.

In ultimii cinci ani care au trecut de la prabusirea pietei din 2009, pretul mediu anual a suferit o modificare de -3,8% pe an. Toate cele opt diviziuni regionale ale Romaniei au inregistrat o modificare negativa in trimestrul al doilea, de la an la an. O variatie stabila si limitata se aplica si indicilor corespunzatori marilor orase din Romania, cu cele mai largi variatii pe termen scurt, interpretabile ca si corectii ale fluctuatiilor temporare, in timp ce Braila si Constanta au demonstrat o crestere pozitiva in trimestrul al doilea, de la an la an.

OTP a cumparat Millennium Bank pentru 39 mil. Euro
Ziarul Financiar

OTP Bank, filiala locala a celui mai mare grup financiar ungar, a platit 39 milioane de euro pentru preluarea activelor locale in valoare de 2,8 miliarde de lei (635 mil. euro) ale Millennium Bank, actionarii celor doua banci ajungand la un acord dupa mai bine de jumatate de an de negocieri. De asemenea, OTP si-a asumat rambursarea catre BCP, banca mama a Millennium Romania, a unei linii de finantare de aproximativ 150 de milioane de euro. Ungurii intentioneaza sa intregreze business-ul Millennium printr-un proces de fuziune, care va dura aproximativ un an, potrivit estimarilor lui Diosi. Totodata, CEO subsidiarei din Romania a afirmat ca grupul de la Budapesta va majora capitalul bancii locale cu 39 milioane de euro la inceputul ultimului trimestrului din acest, echivalentul sumeni necesare tranzactiei.

Provident a acordat la sase luni credite de 68,4 mil euro in Romania si Bulgaria
Wall Street

Provident Financial a acordat in primul semestru imprumuturi in valoare de 68,4 milioane euro in Romania si Bulgaria, in crestere cu 26% fata de aceeasi perioada a anului trecut, avand 307.000 de clienti activi, comparativ cu 269.000 in iunie 2013. Veniturile filialelor din Romania si Bulgaria ale grupului britanic International Personal Finance (IPF), care opereaza sub brandul Provident au crescut cu 23% comparativ cu primul semestru al anului trecut, pana la 45,3 milioane de euro. Profitul operational brut al Provident Financial Romania, conform standardelor internationale de raportare financiara IFRS, a fost de 2,1 milioane de euro.

In cei opt ani de prezenta pe piata locala, compania a investit in Romania peste 230 de milioane de euro si a contribuit la bugetul de stat cu taxe in valoare de peste 30 de milioane de euro. Grupul are acum peste 312.000 de clienti activi in cele doua tari, cu 16% peste nivelul raportat in primul semestru din 2013. Aproximativ 5.000 dintre acestia sunt in Bulgaria, unde IPF are deja peste 300 de angajati si agenti independenti si 8 puncte de lucru in cele mai importante orase din taaa. Investitiile in extinderea operatiunilor in Bulgaria in primele sase luni ale acestui an s-au ridicat la 3,3 mil. euro.

Loredana Iuliana Baltag

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *