Revista presei economice 12 ianuarie 2015

OTP Bank  si-a retras oferta de preluare a bancii poloneze FM Bank
Capital

OTP Bank si-a retras oferta de preluare a  FM Bank de la fondul de investitii Abris Capital Partners, care controleaza banca poloneza.  Oferte pentru preluarea FM Bank au fost primite si din partea bancilor poloneze Alior Bank si BOS Bank, dar si din partea fondului de investitii AnaCap Financial.

Intrucat Abris un si-a indeplinit angajamentele in calitate de investitor si nu a consultat KNF (autoritatea de reglementare a pietelor financiare din Polonia)  cand a ales un director general pentru FM Bank, acesta este obligata sa vanda FM Bank pana in luna aprilie. Reactia Abris a fost de a da in judecata statul polonez pe motiv ca va inregistra pierderi de pe urma obligatiei de a vide banca.

Ceea ce urmarea OTP prin cumpararea FM Bank era extinderea operatiunilor de online banking si diversificarea operatiunilor dincolo de piata ungara.

 

Creantele Administratiei publice s-au diminuat cu 0,4% in trimestrul III 2014
Financiarul

Creantele Administratei publice s-au diminuat la 25,3%  din PIB in trimestrul III 2014, de la 25,7% cat inregistrau in aceasi perioada a anului trecut. Categoria de creante majoritara,  reprezentata de detinerile de actiuni si alte participatii ale statului, a scazut cu 1,1%, ajungand la un nivel de 9,4% din PIB.

Depozitele administratiei publice au crescut cu cu 1,3%, pana la 8,2% din PIB, iar creantele comerciale au scazut cu 0,6%, atingand un nivel de 6,8% din PIB.

Angajamentele Administratie publice au scazut ca pondere in PIB la un nivel de 44,1%, fata de 44,2%.

 

Castigul salarial mediu nominal net a crescut la 1.743 lei, in noiembrie
Financiarul

Castigul salarial mediu nominal net a fost de 1.743 lei, in noiembrie 2014, in crestere fata de luna precedenta cu 38 de lei. Castigul salarial mediu nominal brut  in luna noiembrie 2014 a fost de 2.412 lei, cu 2,3% mai mare comparativ cu luna octombrie 2014.

Valorile cele mai ridicate ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in extractia petrolului brut si a gazelor naturale (4.166 lei), iar cele mai scazute in hoteluri si restaurante (1.033 de lei). Comparativ cu luna noiembrie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 5,6%.

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in activitati auxiliare intermedierilor financiare, respectiv cu 23%,  si in fabricarea autovehiculelor de transport  rutier, a remorcilor si a semiremorcilor, tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, activitati de posta si de curier, depozitare si activitati auxiliare pentru transport, intre 9% si 13%.

La polul opus, cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in silvicultura si exploatarea forestiera (12,8%), in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, industria metalurgica, extractia minereurilor metalifere, fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, fabricarea altor mijloace de transport (intre 4,5% si 7,5%).

Cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat si in sectorul bugetar comparativ cu luna octombrie: in invatamant (1,7%), sanatate si asistenta sociala (1,7%) si administratie publica (0,7%).

 

Adina Apatachioae

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *