Revista presei economice – 29 ianuarie 2014

Scaderea comisioanelor interbancare ar putea duce la cresterea costurilor de utilizare a cardurilor
Capital

MasterCard considera ca scaderea comisioanelor interbancare ar putea avea ca si consecinte, costuri mai mari in ce priveste utilizarea cardurilor de catre clienti.

Cosmin Vladimirescu, general manager Romania si Moldova, MasterCard, considera ca diminuarea veniturilor pentru banci ar putea avea ca efect o scadere a investitiilor de infrastructura, ceea ce va duce la o stagnare a dezvoltarii sistemului de plati electronice din Romania, care in prezent reprezinta 5% din totalul platilor.

Ca exemplu, este oferita Spania, unde datorita scaderii cu 60% a comisioanelor interbancare, s-a ajuns la majorarea cu 50% a comisioanelor detinatorilor de carduri.

 

Piata auto isi va reveni in anul 2014
Wall Street

Conform declaratiilor presedintelui Asociatiei Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA) si a sefului Peugeot-Citroen, Philippe Varin, livrarile de automobile nu vor reveni la nivelurile anterioare crizei in viitorul previzibil, dar cu toate acestea, cresterile inregistrate in luna decembrie a anului 2013, in Europa, indica faptul ca piata a depasit cel mai dificil moment.

In anul 2013, vanzarile de automobile noi din Europa au ajuns la 12,3 milioane unitati, cel mai mic nivel din 1995 pana in prezent. Cresterile de la sfarsitul anului trecut semnaleaza sfarsitului unei perioade de sase ani consecutivi de declin.

 

Blocajele rutiere ar putea genera pierderi pentru economie
Capital

Conform declaratiilor secretarului general al Asociatiei Romane pentru Transporturi Rutiere Internationale – ARTRI, Florinel Andrei, datorita blocajelor transportatorilor rutieri in perioada 25 ianuarie – 1 februarie, economia ar putea inregistra pierderi de peste 300 milioane de euro.

In zone precum Dobrogea, Muntenia, Moldova se inregistreaza o scadere vizibila a comertului urban, datorata aprovizionarii deficitare. Scaderea produselor de baza de pe rafturile supermarket-urilor ar putea duce la cresteri de preturi care in final vor fi suportate de catre clienti.

Ciprian Gabriel Raicu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *