Revista presei economice- 26 iunie 2013

BEI imprumuta CEC-ul
Ziarul Financiar

Pana in prezent Banca Europeana de Investitii a alocat Romaniei pentru sprijinirea unor sectoare precum energie, transport, educatie, infrastructura, IMM-uri, aproximativ 10 miliarde de euro. Obiectivul principal al Bancii Europene pentru Investii este finantarea IMM-urilor prin intermediul sectorului bancar, astfel in ziua de 26 iunie 2013, realizandu-se primul imprumut catre o banca din Romania, si anume, CEC.

Conform declaratiilor vicepresedintelui BEI, Mihai Tanasescu, prin aceasta initiativa se doreste realizarea de banci model de dezvoltare prin care sa se poata atrage fonduri in vederea finantarii intreprinderilor mici si mijlocii din Romania.

Investitiile straine ar putea scadea in unele tari
Capital

ConformĀ  IIF (Institute of International Finance) tari precum Turcia, Romania, Maroc si Polonia ar putea inregistra scaderea investitiilor straine datorita dependentei prea mari de finantarea straina. In momentul in care va scadea finantarea straina pot aparea probleme ce vizeaza lichiditatea, onorarea platii datoriilor, iar cei care au contractat credite in valuta vor intampina dificultati cu serviciul datoriei, care va creste o data cu deprecierea leului.

In Romania, datoria publica este in proportie de 60% in valuta, inregistrand in martie 2013 o valoare de 136,3 miliarde lei, ceea ce indica o dependenta mare fata de finantarea externa.

Ciprian-Gabriel Raicu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *