Revista presei economice 14 octombrie 2014

Investitiile straine au crescut cu 27,3% in primele opt luni ale anului 2014
Capital

Investitiile straine directe au crescut in primele opt luni cu 27,3% fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 1,424 miliarde euro, influentate de creditele intragrup, cu o valoare negativa de 222 milioane euro, potrivit datelor anuntate de Banca Nationale a Romaniei.
In primele opt luni din 2013 investitiile straine au insumat 1,118 miliarde euro. In august au fost atrase fonduri de 115 milioane euro, nivel usor mai scazut decat in iulie, insa peste cel din iunie.
Anul trecut, investitiile straine directe au crescut cu 26,8% comparativ cu anul anterior, la 2,71 miliarde euro, atingand varful ultimilor patru ani, dupa ce in 2012 s-a consemnat prima apreciere de la inceputul crizei.

 

Sistemul de plati contactless, obisnuinta in Marea Britanie, insa cum este implementat in Romania?
Wall Street

Platile contactless ar putea deveni modalitatea de plata a viitorului, insa pe termen lung, avand in vedere ca ar necesita schimbarea cardurilor si a POS-urilor existente, ar atrage costuri foarte mari, sustine Utku Ogrendil, presedintele procesatorului de tranzactii bancare Provus.
In Europa de Vest acest sistem de plati este acceptat de peste jumatate din populatie. De exemplu, in Marea Britanie, Visa se asteapta ca pana in decembrie 2015 peste 50 de milioane de carduri contactless sa ajunga la consumatori. In Romania, insa, platile contactless pentru transport au reprezentat anul trecut doar 1,5% din totalul platilor catre RATB. De altfel, MasterCard a anuntat ca acest tip de plati va deveni standard pana in 2020 pentru comerciantii care accepta cardurile MasterCard si Maestro in Europa.

 

SIF Muntenia a obtinut la noua luni profit de 210 mil. lei, de doua ori mai mare fata de anul trecut
Ziarul Financiar

SIF Muntenia (SIF4) a obtinut in primele noua luni un profit de 209,7 milioane lei (41,14 milioane euro), de peste doua ori mai ridicat fata de castigul din aceeasi perioada a anului trecut, rezultatul fiind datorat restructurarii portofoliului de actiuni din prima jumatate a acestui an.

In trimestrul al treilea, compania a pierdut bani, intrucat rezultatul la sase luni s-a situat la 211,54 milioane de lei, reiese dintr-un raport transmis, marti, de societatea de investitii financiare Bursei de Valori Bucuresti (BVB). SIF Muntenia a inregistrat in primele noua luni ale anului precedent un castig de 99,9 milioane de lei.

 

Loredana Iuliana Baltag

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *