Revista presei economice 22 iulie 2014

Investitiile straine directe au scazut in ultimii doi ani sub nivelurile inregistrate in timpul crizei
Capital

In primele cinci luni ale acestui an, investitiile straine directe au totalizat circa 1,1 miliarde de euro (in crestere cu 14% fata de perioada ianuarie-mai 2013).

Statisticile Registrului Comertului indica un nivel relativ similar al investitiilor straine directe (ISD) in perioada ianuarie-mai de 988 de milioane de euro, cu 33% mai mult decat in acelasi interval al anului precedent. Astfel, in prima parte a lui 2014 au intrat in tara mai multi bani decat in prima parte a anului trecut.

In perioada de boom economic investitiile straine sub forma de subscrieri de capital social s-au cifrat la 2,4 miliarde de euro in 2007, respectiv patru miliarde de euro in 2008, comparabile cu cele din perioada de criza (3,9 miliarde de euro in 2009 si 3,5 miliarde in 2010). Problemele au inceput, paradoxal, dupa reluarea cresterii economice (3,3 miliarde in 2011, 2,8 miliarde in 2012 si doar 2,4 miliarde de euro in 2013). Exista, desigur, acest reviriment nu tocmai neglijabil pe primele cinci luni ale lui 2014, insa trebuie vazut daca tendinta se va pastra pana la sfarsitul anului.

Datoria statului se mentine la peste 40% din PIB
Ziarul Financiar

Datoria publica interna si externa a ajuns la finalul lui mai la 270 miliarde de lei, adica 60 miliarde de euro, nivel de 2,5 ori mai mare fata de cel de la sfarsitul anului 2008, cand criza economica mondiala incepea sa fie resimtita in Romania. Pe de alta parte, PIB-ul – valoarea adaugata in economie – a reusit de-abia anul trecut sa se apropie de nivelul de la inceputul crizei, respectiv 140 mld. euro, dupa declinul puternic din 2009 si 2010. Iar in acest an autoritatile estimeaza ca PIB-ul va urca spre 150 mld. euro. O contributie importanta la saltul datoriei publice din anii de criza a avut-o imprumutul record de aproape 20 mld. euro, contractat la inceputul lui 2009 de la FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala.

Necesarul de finantare publica al Romaniei este in acest an de 62,7 mld. lei, in scadere cu aproape 10 mld. lei fata de 2013. Iar anul viitor va continua trendul descendent, pe de o parte prin continuarea reducerii deficitului bugetar, iar pe de alta parte prin costurile mai reduse si extinderea maturitatii de finantare a datoriei guvernamentale.

Romanii si-au cumparat locuinte prin “Prima Casa” in valoare de 4,5 mld. euro
Capital

Romanii au cumparat peste 119.200 de locuinte prin programul “Prima Casa”, accesand garantii in valoare de circa 2,3 mld. euro, pentru credite de peste 4,56 mld. euro, in cei cinci ani de cand functioneaza programul, potrivit Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM. Cei mai interesati de “Prima Casa” au fost tinerii cu varsta cuprinsa intre 26 si 35 de ani care s-au orientat cu precadere catre achizitionarea apartamentelor cu doua camere. Valoarea medie a finantarii accesate in cadrul programului este de 38.300 euro. In primele sase luni ale acestui an, Fondul de Garantare a inregistrat peste 11.000 de garantii. In topul judetelor, in functie de numarul de solicitari primite, se gasesc: Municipiul Bucuresti cu 27,6% din total, judetul Cluj cu 8,1%, judetul Ilfov cu 7,1%, judetul Timis cu 5,8 % si judetele Constanta, Brasov, Sibiu si Iasi cu procente cuprinse intre 3-5 % fiecare.

Bancile care acorda credite “Prima Casa” sunt BCR, BRD, Raiffeisen Bank, Banca Romaneasca, Alpha Bank, Banca Millennium, Banca Transilvania, CEC Bank, Bancpost, Piraeus Bank, Intesa Sanpaolo Romania, UniCredit Tiriac Bank, Credit Agricole Bank, Bank Leumi Romania, ING Bank si Marfin Bank.

Loredana Iuliana Baltag

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *