Revista presei economice – 23 iunie 2014

Topul deponentilor de stat la CEC Bank
Ziarul Financiar

La sfarsitul anului trecut cel mai mare deponent de stat al CEC Bank era Romgaz, unde Ministerul Economiei detine 70%, cu un sold de 600 mil lei, in crestere cu 30% fata de 2012. Al doilea deponent de stat era CNADNR, compania responsabila de construirea de autostrazi si drumuri cu lichiditati de 310 mil lei, in crestere cu 40% fata de 2012.

Pe langa acesti mai figureaza ca si deponenti de stat, Imprimeria BNR cu 18 mil lei, Monitorul Oficial cu 14 mil lei, Judetul Cluj cu 10,4 mil lei, RADET cu 8,6 mil lei si Universitatea Babes Bolyai cu 6.3 mil lei.

 

Produsul Prima Casa nu mai este dorit
Ziarul Financiar

Conform declaratiilor date de catre cei de la BCR, valoarea medie a creditelor ipotecare a ajuns la 160.000 lei, cu 15% mai mare decat anul trecut. Andrew Gerber, director produse de retail, spune ca vanzarile de ipotecare standard au ajuns sa le egaleze pe cele acordate prin programul guvernamentul Prima Casa si sugereaza ca nu mai este nevoie de implicarea statului prin produs.

“Acesta este un semnal puternic ca piata imobiliara este pe un trend ascendent sustenabil, tranzactiile imobiliare putand fi sustinute din activitatea de baza a bancii”, afirma Gerber. El nu neaga avantajul avansului de numai 5% specific creditelor Prima casa, dar spune ca BCR raspunde mai repede la solicitarile pentru ipotecare standard si ofera varianta unei dobanzi de 5,25% fixa pe primii cinci ani pentru clientii care isi incaseaza salariul prin banca. Pentru ceilalti dobanda fixa este de 5,75% (DAE de 5,88% pentru un credit de 150.000 de lei).

 

A crescut cererea de credite pentru fermieri
Ziarul Financiar

Directorul general al Agricover Credit IFN, Robert Rekkers, a declarat ca cererea de finantare din partea fermierilor romani este in crestere si in acest context, compania doreste sa acorde in anul 2014, finantari de circa 160 mil lei pana la 800 mil lei fermierilor romani.

“Banii pe care fermierii ii im-prumuta sunt folositi pentru echipamente si utilaje mai performante, pentru achiĀ­zitia de noi terenuri sau pentru capital de lucru.”

Declaratiile bancherului vin in contextul in care cele mai recente prognoze indica o recolta de grau de 7,6-8,3 mil. tone, o valoare record pentru ultimii zece ani, alte 1,4 mil. tone la orz, la un nivel similar fata de 2012. Mai mult, fermierii urmeaza sa recolteze 1 mil. tone de rapita, plus 30% fata de 2012.

Ciprian Gabriel Raicu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *