Revista presei economice 24 noiembrie 2014

Intesa intentioneaza sa cumpere de la RBS banca privata Coutts
Capital

Intensa vrea sa cumpere de la Royal Bank of Scotland (RBS) banca privata Coutts, printre clientii careia se afla si regina Elisabeta. Coutts a fost infiintata in 1692 si are active estimate la aproximativ un miliard de dolari (805 milioane de euro).

Institutia a fost scoasa la vanzare in luna august, iar pentru achizitionarea acesteia si-au manifestat interesul banca privata elvetiana Julius Baer si grupuri precum Intesa din Italia si grupul DBS din Singapore.

Unul din obiectivele grupului Intesa este sa se extinda in Marea Britanie si in acest sens analizeaza potentialele achizitii de fonduri de investitii, asiguratori si banci private.

Ministerul Finantelor Publice se imprumuta cu inca 300 de milioane lei de la banci
Capital

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a imprumutat, luni, 300 de milioane de lei de la bancile comerciale, la un randament de 2,93%, printr-o emisiune de obligatiuni pe sapte ani, cu scadenta reziduala la 65 de luni, la care bancile au subscris oferte de aproape doua miliarde de lei.

Marti, MFP va organiza o sesiune suplimentara aferenta lichitatiei de obligatiuni de luni, prin care vrea sa imprumute alte 45 de milioane de lei, la acelasi randament stabilit luni. In luna noiembrie, MFP a planificat imprumuturi de 3,645 miliarde de lei de la bancile comerciale.

Trezoreria se imprumuta mai ieftin pentru acest tip de obligatiuni, dupa ce, in septembrie, a acceptat un randament mediu de 4,35%.

Numarul proiectelor de investitii straine atrase de Romania intre 2009-2013 sunt la jumatatea celor din perioada 2009-2013
Wall-Street

Numarul proiectelor de investitii straine atrase in Romania in perioada 2009-2013 a fost la 311, jumatate comparativ cu intervalul 2004-2008. Aceasta reducere s-a reflectat si in scaderea locurilor de munca cu peste 50%.

Daca in perioada 2004-2008, Romania s-a situat pe locul doi in Europa Centrala si de Est (CEE) in functie de proiectele de investitii atrase, in perioada 2009-2013, piata locala a coborat pe pozitia cinci, in urma Rusiei, Poloniei, Turciei si Cehiei.

Cu toate acestea, Romania a urcat pe locul trei in topul celor mai atractive piete pentru investitiile straine directe din zona CEE.

Din urma investitiilor straine din Romania, Polonia si Cehia s-au creat locuri de munca in scadere cu peste 50% fata de perioada 2004-2008, in timp ce in Turcia si Serbia locurile de munca au crescut cu 143%, respectiv 157%.

Adina Apatachioae

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *