Revista presei economice – 23 octombrie 2013

Romanian International Bank (RIB) va fi preluata de grupul Getin Holding
Capitalul

RIB va fi preluata de catre un grup financiar din Polonia, Getin Holding. Acest grup conduce activitati in Polonia, Ucraina, Rusia si Belarus.

La momentul actual, banca este detinuta de Daniel Roberts si fosta sotie Florina Roberts cu cote de cate 44,7% din actiuni. RIB are un capital social de 55,2 milioane lei si se situeaza pe locul 36 in topul bancilor cu o cota a activelor de 0,12%.

Aceasta decizie se datoreaza faptului ca banca are cea mai mica solvabilitate din sistemul bancar si astfel are nevoie de capitalizare.

Getin Holding are activitati in domeniul bancar, asigurari, leasing, intermedieri financiare si detine active de 2,64 miliarde euro la 30 iunie 2013. Politica acestui grup este de crestere prin dezvoltarea companiilor din grup, achizitii, dar si infiintarea de noi companii.

 

Volumul creditelor acordate a continuat sa creasca
WallStreet

Soldul creditelor acordate de banci firmelor si populatiei a crescut in septembrie cu 0,5%(1,1% in termeni reali) fata de luna precedenta. Aceasta crestere este pusa pe seama avansului inregistrat de creditul in lei cu 1,9%(2,5% in termeni reali). Creditul in valuta exprimat in lei a scazut cu 0,3%.

Creditul guvernamental a crescut in septembrie cu 2,3% fata de luna august, la fel si depozitele rezidentilor clienti neguvernamentali care au crescut cu 0,9%.

Depozitele in lei ale populatiei persoane fizice au avansat cu 0,4%, iar pentru persoanele juridice, cu 1%.

Depozitele in valuta exprimate in lei au crescut cu 1,4%. Economiile in valuta ale persoanelor fizice au crescut cu 7,4% iar cele ale persoanelor juridice cu 6,7%.

 

Circa 90% din banii rulati la BVB pe 23 octombrie au vizat actiunile Romgaz
Financiarul

Bursa de la Bucuresti a scazut cu 0,2% din cauza rulajelor reduse pe majoritatea actiunilor, iar un deal de 28,7% din titlurile Biofarm au acoperit 87% din lichiditate.

Pana la ora 17, micii investitori au subscris 39% din actiunile Romgaz corespunzatoare transei lor, adica 15% din totalul tilurilor scoase la vanzare. Acestia beneficiaza de discount pentru primele 10.000 de actiuni subscrise dar nu si pentru GDR-uri(certificate de depozit).

Oferta a fost lansata marti, pe 22 oct, iar statul vrea sa vanda 15% din actiunile Romgaz la preturi cuprinse intre 24 si 32 de lei pe titlu. Aceasta oferta se va incheia pe 31 octombrie si cuprinde pe langa actiuni la BVB si GDR-uri pe piata de la Londra.

Loredana V. Savin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *