Revista presei economice – 19 decembrie 2013

Piraeus Bank a vandut subsidiara ATE Bank Romania
Banking News

Dupa ce la jumatatea anului 2012 a preluat ATE Bank Grecia, Piraeus Bank a finalizat vanzarea a 93,27% din actiunile subsidiarei ATE Bank Romania pentru suma de 10,3 milioane de euro, catre omul de afaceri Dorinel Umbrarescu.

Pentru aceasta tranzactie, grupul elen Piraeus Bank a semnat inca din aprilie un acord cu Dorinel Umbrarescu privind preluarea ATE Bank Romania.

ATE Bank Romania a fost infiintata in anul 1990, initial s-a numit Banca pentru Mica Industrie si Libera Initiativa, fiind prima banca cu capital mixt (roman si strain) din Romania.

In urma preluarii de catre omul de afaceri Dorinel Umbrarescu, ATE Bank isi va schimba denumirea in Banca Romana pentru Credit si Investitii.

 

Comunicat de presa – GarantiBank
Cele mai importante previziuni macroeconomice pentru 2014

Conform unui raport macroeconomic trimestial al GarantiBank, in 2014 este previzionata o rata de crestere a PIB-ului de 2%, un nivel mai scazut decat in 2013, de 2,4%. Aceasta scadere fata de 2013 este datorata unei posibile productii mai slabe in agricultura si a reducerii nivelului de crestere a productiei industriale.

De asemenea, specialistii GarantiBank estimeaza ca inflatia va atinge un nivel minim istoric de aproximativ 1% in prima jumatate a anului 2014, dar va creste in a doua parte a anului pana la 3,5%.

Printre factorii care vor determina aceasta dinamica a inflatiei in 2014 sunt cresterea preturilor la energie (aproximativ 10%), la gaze (aproximativ 8%) si cresterea accizelor la carburanti.

In acelasi raport, GarantiBank estimeaza ca BNR va continua relaxarea politicii monetare prin scaderea dobanzii de referinta pana la 3,5% in primul trimestru din 2014, iar cursul valutar EUR/RON va ajunge la 4,55 lei.

In ansamblu, raportul macroeconomic trimestrial al GarantiBank subliniaza cele mai importante previziuni pentru 2014, o crestere economica mai scazuta, inflatia la un minim istoric dar si redresarea sectorului constructiilor.

 

Comunicat de presa – Banca Comerciala Romana
Emisiunea de obligatiuni Transelectrica reprezinta o oportunitate de optimizare a structurii capitalurilor si a costurilor de finantare ale companiilor locale

Transelectrica, operatorul de transport si sistem al energiei electrice din Romania, a anuntat pe 17 decembrie 2013 inchiderea anticipata a ofertei publice inaugurale de vanzare de obligatiuni corporative, intermediata de Banca Comerciala Romana si suprasubscrisa de investitorii calificati locali si internationali. Obligatiunile vor fi admise la tranzactionare pe piata reglementata a Bursei de Valori Bucuresti.

Emisiunea curenta Transelectrica este prima oferta de obligatiuni lansata de o companie cu capital majoritar de stat din Romania. Aceasta emisiune face parte dintr-un program de imprumuturi obligatare in valoare de 900 de milioane de lei pe care compania l-a aprobat in luna septembrie 2013 destinat optimizarii capitalului si finantarii investitiilor pe termen mediu si lung.

Prin intermediul ofertei derulate in perioada 11 – 17decembrie a.c. Transelectrica a vandut obligatiuni in suma totala de 200 milioane de lei investitorilor calificati. Fondurile de investitii, bancile, investitorii straini si fondurile de pensii au contabilizat 90% din interes, in timp ce restul a fost marcat in contul companiilor de asigurari.

Banca Comerciala Romana, in calitate de intermediar, sustine finantarea planurilor de dezvoltare ale companiilor majore locale prin imprumuturi obligatare sau prin intermediul pietei de capital.

                                                                               Catalin Iftenie

Leave a Reply

Your email address will not be published.