Cateva lucruri pe care nu le stiai despre…sistemul economic al Germaniei

Iuliana Ioana TOMULEASA

Germania este una dintre cele mai dezvoltate economii din lume, ocupand a treia pozitie in plan global, imediat dupa SUA si Japonia, insa in plan european conduce clasamentul. Republica Federala Germania cuprinde o suprafata de 357.121 km2, fiind membra a Consiliului Europei, OCDE, NATO, ONU, OSCE si zona euro.

Comunitatea si limba germana au aparut cu mii de ani in urma, insa in calitate de teritoriu, Germania a aparut abia in 1871, cand sub conducerea cancelarului Otto von Bismarck, s-a format Imperiul German, ingloband partea de nord a Germaniei actuale, Bavaria, precum si alte regiuni, excluzand insa partile vorbitoare de germana din Austria. Germania a devenit treptat una dintre cele mai importante puteri ale lumii, implicandu-sein Primul Razboi Mondial prin aliatul cu Austro-Ungaria. Se considera ca Tratatul de la Versailles (1919), conditiile grele impuse si probleme economice ale crizei mondiale (incepand cu 1929) i-au permis partidului nazist a lui Hitler sa fie ales de catre cetatenii germani si in cele din urma sa formeze un nou guvern in 1933. In anul ce a urmat, Hitler a preluat controlul, devenind seful statului, iar in 1935, anti-semitismul a devenit o politica oficiala de stat germana. Politica lui Hitler de a anexa tarile vecine a culminat cu izbucnirea celei de-a doua conflagratii mondiale la 1 septembrie 1939. In prima parte a razboiului, Germania, a avut succes castigand controlul asupra principalelor teritorii din Europa, astfel in 1941 nazistii au pus in aplicare Holocaustul, ca politica de stat de ucidere in masa, bazata pe argumente si pretexte rasiste, a milioanede evrei si alte nationalitati. In perioada 1942-1943, balanta de razboi s-a schimbat, astfel puterea a fost preluata de URSS, Marea Britanie si SUA, iar in aprilie 1945 Hitler si-a recunoscut esecul total si s-a sinucis. Dupa razboi, Germania a fost impartita in patru sectoare, controlate de Franta, URSS, Regatul Unit si SUA, divizare ce a culminat prin constituirea pe teritoriul Germaniei a doua state germane, si anume partea de apus sau Republica Federala Germana si partea de rasarit, sau Republica Democrata Germana. In 1990, dupa caderea comunismului in Europa, cele doua state germane s-au reunificat, prin intermediul unui tratat intitulat “Doi Plus Patru”.

Statul unit este in momentul de fata unul din cele mai importante din Europa si din plan mondial. Economia tarii depinde de industrie, dezvoltandu-se prin prisma unor resurse de subsol bogate (carbuni, sare, minereu de fier s.a.), astfel Germania este a doua producatoare europeana de energie electrica.

In perioada 2008-2009, Germania a inregistrat o recuperare rapida, insa aceasta crestere s-a atenuat in anul 2012, economia confruntandu-se cu numeroase riscuri pe fondul situatiei din zona euro. Pe plan intern, o intoarcere la rate de crestere mai reduse era asteptata dintr-o perspectiva ciclica, acest aspect putand fi motivat prin deteriorarea substantiala a nivelului comertului international dar si a increderii in urma crizei datoriilor suverane (a se vedea fig. 1).

 fig1

Sursa: prelucrare proprie dupa statistici oficiale OECD

Fig. 1 Evolutia ratei de crestere a PIB si a ratei inflatiei in Germania, 2005-2012 (%)

In situatia actuala factorii de decizie se confrunta cu o multitudine de provocari, astfel pe masura ce economia intra intr-un trend descendent este important sa se permita stabilizatorilor automati sa actioneze. Cu privire la partea structurala, Germania a inregistrat progrese esentiale, cu precadere pe piata fortei de munca, astfel este iminenta aplicarea unor masuri pentru consolidarea potentialului de crestere. Politicile structurale ar trebui sa se concentreze asupra consolidarii cererii interne, asupra majorarii volumului de munca si asupra exploatarii de noi resurse de crestere economica in atenuarea schimbarilor climatice.

Germania, este privit precum un exemplu de austeritate, astfel dupa cum putem remarca si in figura 2 deficitul bugetar a fost redus considerabil din 2010 pana in prezent, anuntandu-se adoptarea unor masuri suplimentare aplicabile pentru anii 2013 si 2014.

fig2

Sursa: prelucrare proprie dupa statistici oficiale OECD

Fig. 2 Evolutia deficitului bugetar in Germania, 2005-2012 (% din PIB)

Germania ramane in continuare unul dintre pilonii principali ai cresterii economice in Europa, astfel aceasta ocupa prima pozitie in calitate de cea mai atractiva destinatie pentru investitiile straine directe. Dupa eroziunile crizei, Germania este singura tara ce s-a pozitionat ca destinatie de afaceri de top la nivel mondial. Dupa multi ani de reforme economice si sociale ce au generat competitivitate crescuta si o piata a fortei muncii flexbila, Germania s-a diferentiat semnificativ de multe alte tari europene. Aceasta a adoptat un ansamblu de masuri in detrimentul stabilitatii si transparentei mediului politic, juridic si reglementativ, aspect ce este extrem de apreciat de investitori.

fig3

Sursa: prelucrare proprie dupa statistici oficiale OECD

Fig. 3 Evolutia investitiilor straine directe in Germania, 2005-2012 (mld. USD)

Desi, in anul 2012 tendinta nu a fost cea asteptata (a se vedea fig. 3), se preconizeaza ca atractivitatea Germaniei ca destinatie de afaceri se va imbunatati prin prisma mediului stabil, a calitatii fortei de munca si dezvoltarea domeniului cercetarii.

Din perspectiva pietei fortei de munca se observa faptul conditiile sunt destul de bune. Totusi, somajul s-a majorat in contextul crizei financiare, insa a scazut semnificativ de atunci, lucru ce se datoreaza in principal amplificarii flexibilitatii in programul de lucru si beneficiilor de pe piata muncii ( a se vedea fig. 4).

fig4

Sursa: prelucrare proprie dupa statistici oficiale OECD

Fig. 4 Evolutia ratei somajului in Germania, 2005-2012 (%)

In ceea ce priveste stabilitatea financiara, se remarca un set de directii ce vor fi detaliate in continuare. Asadar, s-au intensificat discutiile cu institutiile financiare cu privire la mijloacele de a asigura de o maniera adecvata capitalizarea, impunandu-se noi eforturi coordonate pentru asigurarea soliditatii sectorului bancar.

De asemenea, se urmareste revizuirea structurii sistemului fiscal prin transferarea de impozite si taxe de la baze mobile la cele imobile, prin eliminarea treptata a cotelor reduse aferente TVA, prin reducerea contributiilor la asigurarile sociale s.a.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *