Revista presei economice- 22 ianuarie 2014

Datoria guvernamentala cumulata a zonei euro a scazut pentru prima data dupa sase ani
Ziarul Financiar

 

Conform agentiei Thomson Reuters, datoriile guvernamentale ale statelor din zona euro au scazut in trimestrul al treilea al anului trecut pentru prima data de la declansarea crizei financiare mondiale, un semn ca uniunea monetara isi revine din criza datoriilor.

Potrivit datelor Eurostat, valoarea cumulata a datoriei celor 17 tari membre ale zonei euro in 2013 a scazut de la 8.875 miliarde de euro la 8.842 miliarde de euro, de la 93,4% din PIB-ul agregat al uniunii monetare la 92,7% din PIB.

Din ultimul trimestru al anului 2007 si pana anul trecut, cele mai mari cresteri ale raportului datorie/PIB au fost inregistrate de Cipru, Luxemburg si Grecia, epicentrul crizei datoriilor, iar cele mai mari scaderi de Portugalia, Finlanda, Belgia, Germania si Ungaria.

Cea mai mica datorie  este inregistrata in Estonia (10% din PIB), urmata de Bulgaria (17,3% din PIB), Luxemburg (27,7% din PIB), Letonia (38% din PIB) si Romania (38,9% din PIB). Pe de alta parte, cele mai mari datorii au fost raportate de Grecia (171,8%), Italia (132,9%), Portugalia (128,7%) si Irlanda (124,8%).

 

Raiffeisen Bank este pregatita sa acorde credite dar lipseste apetitul consumatorilor
Banking News

 

Raiffeisen Bank a preluat anul trecut portofoliul de retail al americanilor de la Citi (credite de 90 mil. euro si depozite de 175 mil. euro) si continua sa urmareasca oportunitatile de achizitie de pe piata.

Conform declaratiei presedintelui Raiffeisen Bank, Steven van Groningen, achizitia Citi a fost o experienta importanta, insa banca va urmari si alte oportunitati de achizitie, in conditiile in care posibilitatile de crestere naturala sunt minime.

Presedintele Raiffeisen a declarat ca banca nu a avut niciodata probleme de lichiditate si asteapta cu interes cresterea increderii la nivelul consumatorilor care sa se simta si in procesul de creditare.

Acesta a mentionat ca unul din obiectivele bancii este sa mentina acelasi nivel de credite, in contextul in care Raiffeisen are un portofoliu mare de credite pe termen scurt care ajung la scadenta si sunt greu de inlocuit atat timp cat nu exista incredere la nivelul consumatorilor.

 

 

Comunicat de presa – Banca Comerciala Romana
Banca Comerciala Romana a vandut peste 25 de kg de aur in decembrie

 

In luna decembrie 2013 Banca Comerciala Romana (BCR) a vandut clientilor de retail peste 25 kg de aur, atat pe baza de precomanda cat si prin vanzarea imediata la ghiseele bancii.

Aurul vandut este de cea mai buna calitate (puritate 999.9%) si este furnizat de catre Moneteria statului austriac, o institutie cu o bogata traditie in domeniu si care comercializeaza cu succes aur sub forma de monede si lingouri pentru investitorii din intreaga lume.

BCR vinde lingouri de diferite marimi inclusiv cele de 2g care sunt, totodata, si cele mai cautate, iar dintre monezi cea mai vanduta este cea de 1/10 uncie (3.11g) si 1 uncie (31.10g) – Filarmonica.

Cea mai mica moneda pe care BCR o ofera la vanzare are o greutate de 3,121 grame si costa 546 lei iar cea mai mare are 31,103 grame si costa 4.773 lei. Cel mai mic lingou are o greutate de 2 grame ai costa 372 lei iar cel mai mare are 1 kg si costa 147.608 lei.

Serviciul de vanzare aur la ghiseele unitatilor este disponibil deocamdata in 15 unitati din reteaua bancii, printre care Iasi, Cluj Napoca, Brasov, Arad, Craiova, Botosani, Sibiu, Timisoara, Constanta, Oradea iar 5 unitati sunt situate in Bucuresti.

Catalin Iftenie

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *