Revista presei economice -17 februarie 2014

Romania prezinta cel mai bun nivel al PIB din ultimii cinci ani
Financiarul

Produsul Intern Brut al Romaniei a crescut cu 5,2% pe seria  bruta si cu 5,1% pe seria ajustata sezonier in ultimul trimestru al anului trecut comparativ cu aceeasi perioada a anului 2012. Pe ansamblul anului 2013, economia Romaniei a inregistrat o crestere de 3,5%, cu mult peste prognoza de 2,8% realizata de Fondul Monetar International.

Inflatia  ajuns la  1,1% in ianuarie, cel mai scazut nivel din toate timpurile.  Conform BCR, cea mai mare banca din Romania, elementele principale care au declansat aceasta crestere au fost reprezentate de cererea externa si anul agricol exceptional.

Este posibil ca aceasta crestere din trimestrul patru al anului 2013 sa fie urmata de o incetinire usoara, insa, chiar daca recuperarea economica este fragila, performanta Romaniei da motive de optimism.

 

Finantarea oferita de catre bancile straine in Europa emergenta continua sa se reduca
Financiarul

Cu toate ca bancile straine au continuat sa-si reduca finantarea catre tarile din Centrul, Estul si Sud-Estul Europei (CESEE) in trimestrul al treilea al anului trecut, acestea nu s-au intensificat comparativ cu trimestrul al doilea al aceluiasi an.

Cele mai mari reduceri ale finantarii bancilor straine catre toate sectoarele s-au inregistrat in Slovenia, Ungaria si Croatia, in timp ce in Cehia, Polonia, Albania, Muntenegru, Ucraina si Belarus s-au inregistrat modificari pozitive in pozitiile bancilor.

FMI afirma ca re-atragerea bancilor din regiune nu s-a intensificat in conditiile cresterii costurilor cu imprumuturile, iar fluxurile de portofoliu au devenit pentru prima oara negative dupa 2009.

Prognozele pentru 2014 prezinta o inasprire a conditiilor de finantare externa pentru pietele emergente, prin prisma politicii monetare a Rezervei Federale americane, dar si a viitoarelor teste de stres derulate de Banca Central Europeana la nivelul celor mai mari 130 de banci din zona euro.

 

Petrom inregistreaza o crestere de 2,3% pe Bursa
Wall-Street

In conditiile in care actiunile OMV Petrom au urcat cu 2,3%, bursa a crescut cu 0,44%, iar lichiditatea acesteia a fost dominata de cateva deal-uri cu titluri BRD, SIF Oltenia, Banca Transilvania si SIF Banat -Crisana.

In prima parte a sedintei, rulaje de peste 500.000 de lei au fost inregistrate actiuni emise de doar 10 din cele 82 de companii listate pe primele trei categorii si la sectiunea titluri internationale.

Cele mai importante tranzactii au fost realizatede unii investitori institutionali cu actiunile BRD (10,5 milioane lei), SIF Oltenia (5,3 milioanelei), Banca Transilvania (1,7 milioane lei), SIF Banat-Crisana (1,3 milioane lei) si Romgaz (495.000 de lei).

Indicele BET, al celor mai zece actiuni de la BVB, a incheiat ziua in crestere cu 0,67%, iar indicele BET-NG, care prezinta evolutia titlurilor companiilor din sectorul energetic, cu 0,56%peste nivelul de vineri.

Pe piata RASDAQ, investitorii au transferat luni actiuni de 121.000 de lei, comparativ cu 185.000 de lei in sesiunea anterioara.

Adina Apatachioae 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *