Revista presei economice 16 decembrie 2014

Investitiile straine directe au scazut cu aproape 13% la zece luni
Ziarul Financiar

Investitiile straine directe (ISD) s-au situat in primele zece luni la 1,59 miliarde euro, in scadere cu peste 12% fata de perioada similara a anului trecut. In luna octombrie au fost atrase circa 80 milioane euro, al doilea cel mai redus nivel din acest an, dupa luna februarie, potrivit datelor BNR. Dupa o crestere economica de 3,5% in 2013, economia a inregistrat, in primele noua luni, un salt de 2,8%, una dintre cele mai mari din Europa. Spre comparatie, in primele zece luni ale anului trecut investitiile straine directe erau de 1,82 miliarde de euro. In luna septembrie inves­titiile strainilor au fost de circa 90 mil. euro, cu aproape 10 milioane de euro peste nivelul din octombrie. Anul trecut, investitiile straine directe au crescut cu 26,8% comparativ cu anul anterior, la 2,71 miliarde euro, cea mai mare valoare din ultimii patru ani.

 

Bursele lumii in contextul prabusirii rublei
Capital

Moneda ruseasca s-a prabusit la un minim de 78 de ruble pentru un dolar si aproximativ 100 de ruble pentru un euro. Aceasta depreciere vine dupa ce Banca Centrala a Rusiei a crescut noaptea trecuta rata dobanzii de referinta la 17%, de la 10,5, joia trecuta.

Indicele bursier Dow a scazut 100 de puncte, iar S & P a scazut 14 puncte, in timp ce Nasdaq a pierdut 36 de puncte. Randamentele obligatiunilor sunt in colaps. Randamentul american de 10 ani a scazut la nivelul de 2,01% , in timp ce cel german pe 10 ani a scazut sub 0,6%.

Petrolul este in cadere libera. West Texas Intermediate crude oil se afla la noi minime, tranzactionat fiind la 54.20 de dolari barilul. Petrolul Brent este cotat la 60 de dolari barilul si tranzactionat la 59 de dolari. Ambele cotatii la petrol au cazut cu mai mult de 3%.

Dolarul a fost in scadere fata de euro, lira sterlina si mai ales, yenul japonez. Moneda americana a fost comercializata la aproximativ 116 fata de yen, dupa o tranzactionare de mare 121 saptamana trecuta. Acesta este cel mai bun nivel al yenului fata de dolar in mai putin de o luna.

 

Complexul Energetic Oltenia asteapta restructurarea in 2015
Ziarul Financiar

Complexul Energetic Oltenia (CEO) este cel mai mare producator de energie termo, format in anul 2012 prin fuziunea a patru termocentrale si minele din bazinul Olteniei care le aprovizionau cu lignit. Structura rezultata a avut afaceri de peste 2,5 miliarde de lei si mai mult de 18.600 de angajati, insa costurile mari de productie si pretul mic al energiei pe piata au erodat profitabilitatea companiei. CEO a raportat pierderi de 290 mil. lei pe primele noua luni ale anului 2014. Reducerea capacitatii de productie energetica impune si redimensionarea segmentului minier al companiei, unde lucreaza trei sferturi din angajati.


Loredana Iuliana Baltag

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *