Revista presei economice 9 decembrie 2014

Cele mai mari scaderi pe bursa din ultimele doua luni
Wall Street

Bursa de la Bucuresti a inchis marti in scadere cu peste 1%, acesta fiind cel mai puternic declin incepand de la mijlocul lunii octombrie, cand a coborat cu aproape 3%, tot din cauza evolutiei burselor dezvoltate. Scaderea principalilor indici ai bursei, BET Plus, de referinta, si BET, al celor mai lichide actiuni, s-a accelerat de la 0,4% la mijlocul zilei la 1,4% la finalul sedintei. BET Plus include cele mai lichide 40 de actiuni din piata reglementata BVB, cu exceptia SIF-urilor si a actiunilor companiilor straine. Cel mai recent, piata a scazut mai puternic pe 16 octombrie, cand declinul principalilor indici s-a situat la 2,78%. Cele mai multe dintre actiunile lichide au inchis in teritoriu negativ, cu scaderi de 2,3% pentru Transelectrica (TEL), 2,7% pentru Romgaz (SNG) si 2,4% in cazul Erste Group Bank (EBS). Indicele BET FI, format din cele cinci SIF-uri si Fondul Proprietatea, a scazut cu 0,8%, in timp ce BET NG, al sectorului energetic, a coborat cu 1,2%.

Pe marile burse europene, indicii FTSE 100 (Londra) si DAX (Frankfurt) au scazut cu 1,9%, in timp ce CAC 40 (Paris) a consemnat un declin de 2,2%.

 

Ce loc tinteste Banca Transilvania prin preluarea Volksbank
Ziarul Financiar

Banca Transilvania va anunta oficial preluarea Volksbank Romania intr-o conferinta de presa organizata miercuri. Oficialii Bancii Transilvania au confirmat saptamana trecuta, printr-un anunt transmis pe bursa, ca negociaza preluarea subsidiarei locale a grupului austriac Volksbank, o banca cu active de circa 3 mld. euro, aflata pe locul 9 in clasamentul general. Preluarea Volksbank ar apropia Banca Transilvania foarte mult de pozitia a doua din sistemul bancar detinuta de BRD. BT se afla in acest moment pe locul trei in sistemul bancar cu o cota de piata de aproape 10%.

Volksbank Romania  este detinuta, printr-un vehicul inregistrat in Austria, de grupul Volkskbank (51%), grupul francez BPCE (24,5%) si bancile germane DZ Bank si WGZ Bank (24,5%). Banca locala este singura subsidiara din regiune ramasa in portofoliul celor trei grupuri, dupa ce restul au fost preluate de grupul rus Sberbank.

 

Vesti proaste pentru banci
Capital

Bancile europene vor fi afectate in 2015 de conditiile economice slabe si costurile mari cu litigiile, se arata intr-un raport publicat luni de agentia de evaluare financiara Moody’s Investors Service. Saptamana trecuta, Banca Central Europeana si-a revizuit estimarile de crestere economica si inflatie pentru zona euro in perioada 2014-2016. Revizuirile au fost facute in conditiile in care costurile cu litigiile continua sa afecteze bancile europene ca urmare a anchetelor demarate de autoritatile din mai multe tari asupra acuzatiilor de manipulare a dobanzilor de referinta si a pietelor valutare.

In ceea ce priveste economiile si sistemele bancare din Europa Centrala si de Est, Moody’s apreciaza ca acestea au intrat pe un trend de revenire, in pofida riscurilor asociate cu legaturile comerciale semnificative ale CEE cu tarile mari din UE care se confrunta cu conditii macroeconomice dificile. In ceea ce priveste sistemele bancare din CEE cu o pondere mare a creditelor in valuta (Ungaria si Romania), Moody’s avertizeaza ca acestea ar putea sa fie expuse la volatilitatea cursului de schimb in 2015, exacerbata de reducerea finantarii venita de la bancile mama dupa crizele financiare.

 

Loredana Iuliana Baltag

Leave a Reply

Your email address will not be published.