Revista presei economice 3 iunie 2014

Numarul somerilor din zona euro a scazut din nou
Capital

In luna aprilie, numarul somerilor din zona euro a scazut la 18.751 milioane de persoane, de la 18.913 milioane in martie, iar rata somajului a  scazut la 11,7% de la 11,8%, deoarece regiunea isi revine lent din perioada de criza.

La nivelul Uniunii Europene, rata somajului a scazut la 10,4% in luna aprilie, de la 10,5% in martie. Numarul somerilor in UE a scazut cu 151.000 persoane, comparativ cu situatia din martie 2014, iar comparativ cu aprilie 2013 a scazut cu 1.167 milioane de persoane.

Cele mai ridicate rate ale somajului se inregistreaza in Grecia – 26,5% in februarie 2014 si Spania – 25,1%, iar cele mai scazute in Austria – 4,9%, Germania- 5,2% si Luxemburg- 6,1%. Romania se afla sub media UE, cu o rata a somajului de 7,1% in aprilie.

 

Cresterea salariilor depinde de imbunatatirea drastica a sistemului de educatie
Financiarul

O cresterea a salarilor in Romania poate fi inregistrata doar pe masura ce va creste competivitatea muncii, iar aceasta depinde de imbunatatirea drastica a sistemului de educatie. Structura populatiei Romaniei pe niveluri de educatie este: 14% studii superioare, 41% studii liceale sau postliceale si 45% studii primare sau neterminate.

State precum Polonia, Slovacia sau Ungaria, care au salarii mai mari decat Romania cu 70% – 80%, din cauza productivitatii muncii ajung sa aiba costuri unitare pe forta de munca similare cu ale Romaniei.

Nivelul de productivitate a muncii in Romania este unul din factorii care impiedica dezvoltarea produselor realizate in tara noastra. Ceilalti factori ar fi accesul dificil la finantare pentru firmele din Romania si lipsa unui mediu propice pentru inovare.

 

BCR  inregistreaza o crestere de 70% la vanzarile de credite de nevoi personale
Wall-Street

In primele luni ale acestui an, Banca Comerciala Romana a acordat peste 65.000 de credite negarantate, volumul de credite fiind in crestere cu 70% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

Mai mult de jumatate din aceste credite sunt credite de nevoi personale, restul reprezentand carduri de credit si descoperit de cont. Valoarea medie a creditului de nevoi personale a crescut cu 30%.

BCR remarca o schimbare in nevoile care conduc la contractarea creditelor de nevoi personale, in sensul cresterii ponderii achizitiilor de tipul produselor cu un grad ridicat de complexitate tehnica in defavoarea aparaturii electrocasnice traditionale.

BCR a raportat in primul trimestru un profit net de un milion lei, fata de pierderea de 10,2 milioane lei din aceeasi perioada a anului trecut, iar activele institutiei de credit s-au redus cu 6,8% fata de 31 martie 2013, la 65,8 milioane lei .

Adina Apatachioae

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.