Revista presei economice – 14 mai 2014

Romania, pe ultimul loc in Europa Centrala si de Est din punct de vedere al averii nete financiare
Capital

Cu o pondere de 17% din Produsul Intern Brut (PIB) in anul 2013, Romania se afla pe ultimul loc in regiune. Averea neta financiara este calculata ca diferenta intre totalitatea activelor financiare si datoriile financiare, iar in compozitia acesteia intra depozite, titluri de stat, obligatiuni ale companiilor si alte tipuri de active financiare.

In Romania, averea financiara neta per capita este de 1.140 de euro. Bulgaria are o avere neta financiara cu o pondere de 36% in PIB si 2.007 euro avere financiara neta per capita.

Datoriile financiare ale populatiei in Romania sunt compuse din credite pentru locuinte -38% (6% din PIB) si 62% credite de nevoi personale (11% din PIB).

 

BERD si-a imbunatatit estimarile referitoare la cresterea economica  pentru Romania si Polonia
Capital

BERD a revizuit in sus prognozele de crestere a economiei romanesti la 2,6% de la 2,4% cat estima in luna ianuarie a acestui an. Avansul PIB va avea la baza majorarea exporturilor si redresarea cererii pe plan intern.

Polonia se afla in aceeasi situatie ; BERD estimeaza un avans de 2,8% fata de 2,7% cat prognoza la inceputul acestui an.

Elementele care au ajutat la numirea noii prognoze a BERD pentru Romania au fost : cresterea PIB cu 3,5% datorita exporturilor si a recoltei agricole foarte bune ; reducerea inflatiei sub 2% ; performanta fiscala inregistrata si iesirea din procedura de deficit excesiv.

Dintre factorii care ar putea ameninta perspectivele de crestere  pe termen scurt putem mentiona nivelul ridicat al creditelor neperformante, procesul de dezintermediere transfrontaliera si sporirea incertitudinilor in Ucraina.

 

Valoarea platilor internationale in yuan a luat amploare in ultimul an
Financiarul

Valoarea platilor internationale in moneda nationala chineza (rimimbi – RMB) a cunoscut pe piata de schimb din Singapore, in perioada martie 2013-martie 2014, o crestere de 375%. Aceasta valoare face din Singapore cea mai mare piata de schimb valutar offshore in yuan (denumirea internationala pentru rimimbi). Daca Singapore inregistreaza un total al platilor efectuate in yuan de 6,8%,  Londra are un total al tranzactiilor efectuate in aceasta  moneda  de 5,9%.

La nivel mondial, volumul  schimburilor comerciale in yuan a crescut puternic, atingand in martie 2014 nivelul de 29%, ceea ce a determinat la moneda chineza sa detina locul 7 in topul monedelor cele mai utilizate pe plan international. Yuanul a depasit francul elvetian atingand o cota de piata de 1,39% dupa o crestere de 30,6% a volumului platilor efectuate in yuan in luna ianuarie a acestui an.

Acest fapt este urmare a mobilizarii statului chinez care doreste ca moneda nationala sa faca parte din randul monedelor de referinta internationala. Moneda nationala a statului chinez este considerata, pentru moment, o moneda cu un risc redus si randament ridicat, castigand astfel 35% in fata dolarului.

Adina Apatachioae 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *