Revista presei economice – 11 noiembrie 2013

Salariile profesorilor ar putea creste cu 10% in 2014
Capital

Conform unui proiect de ordonanta de urgenta privind salarizarea personalului din sectorul bugetar, cadrele didactice cu mai putin de sase ani vechime vor beneficia de o majorare salariala de 10% in 2014. De asemenea se prevede o indemnizatie de 670 de lei medicilor si farmacistilor rezidenti cu salarii brute mai mici de 3000 de lei.

Cat despre restul bugetarilor, proiectul prevede o stagnare a salariilor acestora pe parcursul anului viitor. Promovarile in functii, grade sau trepte profesionale vor fi acceptate numai in limita cheltuielilor de personal aprobate prin buget.

Anul viitor nu vor fi acordate premii, prime de vacanta, ajutoare sau indemnizatii la iesirea la pensie, retragere, incetarea raporturilor de serviciu ori la trecerea in rezerva.

 

Se estimeaza o depreciere a leului in comparatie cu euro in urmatorii patru ani
Capital

Comisia Nationala de Progonoza (CNP) estimeaza o depreciere a leului in comparatie cu euro in 2014, cu toate ca anul acesta moneda nationala a inregistrat o apreciere de 3,6 bani fata de moneda europeana.

Cursul de schimb mediu pentru anul viitor este de 4,45 lei/euro, cu 3 bani mai mare decat cursul mediu al acestui an.

CNP anticipeaza pentru 2015 si 2016 o mentinere a cursului mediu anual la 4,40 lei/euro, o apreciere de 3 bani fiind estimata pentru anul 2017 – la 4,37 lei/euro.

 

Erasmus continua sa existe
Financiarul

Dupa ce in anul 2012 programul universitar European pentru mobilitatile studentilor – Erasmus a riscat sa fi anulat, la inceputul lunii noiembrie s-a anuntat un acord intre Comisia pentru cultura din Parlamentul European si Consiliul European pentru finantarea unui plan Erasmus+.

Acest acord precizeaza ca 14 miliarde de euro vor fi disponibile pentru acest program intre 2014 si 2020, cu 40% mai mult decat in bugetul anterior pe sapte ani.

Noul program Erasmus va furniza stagii in strainatate pentru cei cu varsta sub 30 de ani care nu sunt inscrisi la o universitate, ca si imprumuturi pentru absolventi.

 

Comunicat de presa
Grupul Garanti Romania a inregistrat 26,3 milioane de euro profit net in primele noua luni din 2013

Grupul Garanti Romania a inregistrat un profit net consolidad de 26,3 milioane de euro in primele noua luni din 2013, mai mult decat dublul fata de perioada similara a anului trecut. Veniturile nete consolidade ale Grupului au urcat la 91,4 milioane de euro. Totalul activelor, la finele lunii septembrie 2013 se ridica la 1,843 miliarde de euro.

Grupul si-a mentinut trendul ascendent, astfel incat toate cele patru companii din cadrul Garanti au inregistrat profit. Rezultatele pozitive s-au datorat eforturilor intregului Grup de a oferi produse si servicii competitive, de a le diversifica astfel incat sa fie utile pentru toate segmentele din piata si de a le personaliza, pentru a veni in intampinarea nevoilor reale ale clientilor.

 Adina Apatachioae

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *