Revista presei economice- 11 iulie 2013

Sistemul de pensii private se afla cu aproximativ 16% peste nivelul contributiilor brute ale participantilor
Capital

In ciuda conditiilor precare din ultimii cinci ani, sistemul de pensii private – obligatorii (Pilonul II) si facultative (Pilonul III) – a evoluat in plan investitional.

Spre deosebire de mijlocul anului 2012, activele nete aferente fondurilor de pensii de pe Pilonul II au crescut cu 45,6%. Randamentul mediu anual inregistrat de fondurile de pensii obligatorii in ultimii 5 ani este de 11,4%.

In prezent, cota de contributie la Pilonul II este de 4% din veniturile brute ale fiecarui participant, urmand sa ajunga la 6% in 2016.

Cat despre fondurile de pensii facultative, activele nete ale acestora au crescut cu 34,2% spre deosebire de mijlocul anului 2012. Randamentul mediu anual inregistrat de fondurile de pensii de pe Pilonul III a ajuns in ultimii cinci ani la un nivel de 9,4%.

 

Veniturile bugetului de stat vor creste pe baza taxelor pentru activitatile miniere
Financiarul

Majorarea cu 28% a taxelor pentru activitatile miniere vor aduce venituri suplimentare la nivelul bugetului de stat in acelasi procentaj.

Aceasta hotarare a executivului va situa taxa anuala pentru activitatea de prospectiune la un nivel de 320 lei / km patrat (anterior situat la un nivel de 250 lei/km patrat), taxa anuala pentru activitatea de explorare la 1.280 lei/km patrat (anterior 1.000 lei/km patrat), iar taxa anuala pentru activitatea de exploatare la un nivel de 32.000 lei/km patrat (anterior 25.000 lei/km patrat).

 

BRD urca pe piata creditelor sindicalizate
Ziarul Financiar

Participand la noua din cele treisprezece tranzactii inregistrate pe piata creditelor sindicalizate in anul 2012, BRD revendica 23% din aceasta piata, avand o contributie de 183 milioane euro.

De asemenea, banca s-a implicat in variate tranzactii de tipul club loan din diferite domenii de activitate, precum sectorul energetic sau telecomunicatii.

La finalul anului 2012, banca detinea un portofoliu de credite acordate clientilor mari in cresterea cu un miliar fata de 2011, ajungand la un nivel de 6,8 miliarde de lei.

 

Apatachioae Adina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *