Revista presei economice – 10 octombrie 2013

Actiunile Fondului Proprietatea au atins un nou record, crescand cu 8%
Ziarul Financiar

Actiunile Fondul Proprietatea (FP) au ajuns la 0,7995 lei/unitate, crescand cu 8% si atingand un nou record, dupa ce Fondul a anuntat ca va plati 1 leu pe actiune in programul de rascumparare care presupune preluarea a 4,35% din propriile titluri. Autoritatea de Supraveghere Financiara a aprobat joi oferta de cumparare a FP si pretul de cumparare. Astfel, FP va rascumpara pachetul de 600 de milioane de actiuni la pretul de un leu/actiune. Oferta se va derula in perioada 15 octombrie – 4 noiembrie, va fi intermediata de BCR si Wood si cel mai probabil majoritatea actionarilor FP vor dori sa vanda in oferta, iar alocarea actiunilor vandute in oferta se va face pro-rata.

BCE doreste crearea unui nou gen de indicatori pentru dobanzile interbancare si considera necesara reforma Euribor si Libor
Capital

Intr-un articol publicat in buletinul sau lunar, BCE a facut apel catre banci sa ramana in panelul care stabileste ratele dobanzilor pe piata interbancara, iar pentru bancile care s-au retras din acest panel sa revina in momentul in care vor fi puse la punct solutii alternative. Astfel, se doreste crearea unui nou gen de indicatori pentru dobanzile interbancare, care sa se adauge si, eventual, sa inlocuiasca indicatorii Euribor si Libor afectati de scandaluri de manipulare.

La ultima reuniune de politica monetara, Banca Centrala Europeana a decis sa pastreze nemodificata dobanda de referinta la nivelul record de 0,5%.

Averea medie pe locuitor din Romania sub nivelul din 2007 si pe ultimul loc din UE
Ziarul Financiar

Averea medie pe locuitor din Romania este de 11.191 dolari, urcand cu 9,7% fata de anul trecut (10.199 dolari). Acest nivel este cu mult sub nivelul maxim de 17.570 dolari atins inainte de criza si se plaseaza pe ultimul loc in UE, sub valorile inregistrate in Bulgaria, Ungaria, Cehia, Polonia si Croatia. Evaluarea averii include active nefinanciare (locuintele) si active financiare (conturi bancare, detineri de valori mobiliare, rezerve in fonduri de pensii sau asigurari).
In Ungaria, averea medie pe locuitor este de doua ori mai ridicata decat in Romania (22.657 dolari). Situatia este similara in cazul Poloniei, unde averea medie se ridica la 20.803 dolari. In Cehia, indicatorul se plaseaza la 36.201 dolari. Bulgaria, considerata cea mai saraca tara din UE, figureaza cu o avere medie pe locuitor de 13.693 dolari.

Loredana Iuliana Baltag

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *