Revista presei economice – 4 decembrie 2013

Sanctiuni record in UE pentru 8 banci care au manipulat indicatorii EURIBOR si LIBOR
Ziarul Financiar

Amenzile date de Comisia Europeana insumeaza 1.71 miliarde euro, cele 8 banci fiind sanctionate pentru activitatile de tip cartel prin care au manipulat indicii de dobanda pe piata interbancara EURIBOR si LIBOR, la euro si yeni japonezi.

Vea mai mare amenda de 725,3 milioane euro, a fost primita de Deutsche Bank din care 445 miloane euro pentru manipularea dobanzilor la euro, iar 259,5 milioane pentru neregulile in aria dobanzilor la yeni japonezi. Banca franceza Societe Generale a fost amendata cu 445,8 milioane euro pentru participarea la activitati de tip cartel in zona derivatelor financiare pe dobanzile interbancare la euro. Grupul britanic Royal Bank of Scotland, controlat de stat, a fost sanctionat cu un total de 391 milioane euro, iar bancile americane JPMorgan Chase si Citigroup au de platit amenzi de 79,9 milioane euro, respectiv 70 milioane euro pentru manipularea dobanzilor la yeni. De asemenea casa de brokeraj RP Martin, cu sediul la Londra si birouri in principalele capitale financiare ale lumii, a fost amendata de CE cu 247.000 euro pentru participarea la manipularea dobanzilor la yen.

“Socanta la scandalurile LIBOR si EURIBOR nu este doar manipularea indicilor, investigata de autoritati din intreaga lume, ci si colaborarea intre banci care se presupune ca ar fi concurente. Decizia de astazi trimite un mesaj clar ca CE este hotarata sa se opuna si sa sanctioneze aceste activitati de tip cartel in sectorul financiar. Concurenta sanatoasa si transparenta sunt de importanta cruciala pentu ca pietele financiare sa functioneze corect, in serviciul economiei reale, si nu in interesul catorva persoane”, a declarat in comunicat Joaquin Almunia, vicepresedinte CE pentru concurenta.

 

Deflatia este binevenita la periferia zonei euro, ajuta economia dupa ani de criza
Wall Street

Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, este de parere ca nu exista ceva similar intre Zona Euro si Japonia in ceea ce priveste deflatia, chiar ca unele scaderi a preturilor sunt binevenite. BCE a redus in noiembrie dobanda de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, la nivelul de 0,25%, un nou minim istoric.

Japonia este data ca exemplu pentru efectele negative ale deflatiei, insa dupa 15 ani de scadere continua a preturilor si stagnare a economiei, aceasta a avut nevoie de reformele agresive si controversate ale premierului Shinzo Abe pentru a reveni pe crestere economica. Inflatia din ultimele 5 luni este considerata un succes.

Economistii si analistii impartasesc opinia presedintelui BCE si considera ca situatia din zona euro nu poate fi comparata cu cea din Japonia, iar deflatia va aduce beneficii economiilor aflate in criza. Inflatia din zona euro a urcat usor in noiembrie, la 0,9%, aproape de cel mai redus nivel din ultimii patru ani. Populatia din statele care au fost afectate cel mai sever de criza si recesiune se bucura de scaderi ale preturilor, cererea pentru produse si servicii, de la electrocasnice la telecomunicatii, fiind in urcare.

BCE va anunta joi concluziile sedintei de politica monetara din luna decembrie, piata asteptand inclusiv comentarii privind deflatia si eventualele riscuri asociate. Draghi va prezenta o noua prognoza de inflatie, inclusiv prima estimare pentru anul 2015. Principalii economisti anticipeaza ca BCE va mentine dobanzile la nivelurile actuale.

“Nu vorbim inca despre o deflatie de tipul celei din Japonia. Ceea ce avem in zona euro este dezinflatie, cu presiuni mult mai puternice in tarile de la periferie”, comenteaza si Ludovic Subran, economist sef la Euler Hermes, companie de asigurare a creditului cu sediul la Paris.

 

EximBank, premiata pentru sustinerea exportatorilor
Capital

Dinamizarea activitatii EximBank pe segmentul sustinerii exportatorilor a fost recompensata in cadrul Galei ‘’Initiativele Economice Strategice 2013’’, eveniment derulat in cadrul campaniei The Money Channel Sustine Economia Romaniei.

“EximBank a facut progrese evidente in directia sustinerii exportatorilor si va pot spune ca, in ultimii trei ani, valoarea medie anuala a exporturilor sustinute de banca a ajuns la 1,4 miliarde de lei, fata de o medie anuala de 300 de milioane de lei in perioada 2006 – 2008. La prima vedere, poate suma nu pare a fi semnificativa, insa cred ca este important de retinut faptul ca sprijinul EximBank a mers exclusiv catre sustinerea a exportatorilor locali. Pentru ca stim cu totii, peste 70% din exportul Romaniei este realizat de companii cu capital majoritar strain, care sunt sustinute financiar de companiile-mama si care nu apeleaza la produse de finantare sau garantare locale”, a spus Traian Halalai, presedintele EximBank, la ceremonia de premiere.

Tvigun Cazimir Eugen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *