Revista presei economice – 10 iunie 2013

Topul celor mai bune banci de retail din Romania conform unui studiu realizat de Capital
Capital

Studiul a fost realizat de catre revista Capital si prin intermediul acestuia s-au analizat ofertele bancilor in functie de produsele pe care le ofera clientilor persoane fizice. Produsele analizate au fost creditele ipotecare, cele Prima Casa, depozitele, toate acestea in lei sau euro, cardurile de credit si debit.

Fiecare dintre aceste produce au primit note in functie de avantajele si dezavantajele pe care le ofera in materia de comisioane, dobanzi,  rate si altele. Pe prímele cinci locuri s-au situat bancile Piraeus, CEC, BRD, Banca Transilvania si Banca Romaneasca, iar pe ultímele locuri s-au plasat Unicredit Tiriac Bank, ING, Bancpost.

 

Evolutia salariilor in Romania
Gandul

Conform studiilor realizate de catre Institutul National de Statistica,  5 judete au inregistrat  o scadere a nivelului salariilor, acestea fiind Dolj, Buzau, Ialomita, Alba, Giurgiu. Cea mai importanta evolutie procentuala a salariului mediu net in ultimul an s-a inregistrat in Harghita, de 33%, urmata de judetele  Salaj (12,6%) si Arad (11,4%).

Cele mai mari salarii medii nete inregistrate in Romania sunt in judetele Bucuresti (2.171 lei), Gorj (1.664 lei) si Cluj (1.618 lei). La polul opus se afla judete precum Vrancea (1.099 lei), Neamt (1.096 lei) si Vaslui (1.083 lei).

 

Scadere importanta a deficitului comercial
Wall-Street

Conform informatiilor oferite de catre Institutul National de Statistica, in primele 4 luni ale anului 2013 deficitul comercial a inregistrat o scadere cu 971,3 milioane euro, ajungand la valoarea de 1,67 miliarde euro, raportat la nivelul inregistrat in 2012 in aceeasi perioada. Acest lucru se datoreaza ritmului de crestere mai mare a exporturilor fata de cel al importurilor.

Valoarea exporturilor FOB este mai mare cu 7,2% decat in 2012, atingand nivelul de 15,66 miliarde euro, iar importurile CIF mai mari cu 0,5%, cu o valoare de 17,33 miliarde euro.

Ciprian-Gabriel Raicu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *