Revista presei economice – 3 octombrie 2013

Grupul National Bank of Greece se va retrage de pe pietele din sud-estul Europei
Ziarul Financiar

NBG a ajuns la un acord cu autoritatile pentru concurenta din cadrul Comisiei Europene conform caruia grupul va pastra participatia majoritara la subsidiara turca Finansbank, dar va renunta la majoritatea operatiunilor din Europa de Sud-Est. Astfel, NBG se va retrage din Romania, Bulgaria, Serbia, Macedonia si Albania.

National Bank of Greece va pastra 60% din actiunile bancii Finansbank din Turcia, restul de 40% urmand sa fie vandute catre investitori in doua etape, pana la finele anului 2017. In Romania cele mai mari banci elene au operatiuni prin intermediul Bancii Romanesti, Bancpost, Piraeus Bank si Alpha Bank.

711 firme straine au investitii pe piata de capital romaneasca
Capital

Peste 700 de companii straine au investitii pe piata de capital romaneasca, au participatii in companii listate sau sunt actionari in societati inscrise in Registrul Depozitarului Central.

Numarul persoanelor fizice straine care detin instrumente financiare pe piata de capital romaneasca este de 4.856, numarul companiilor romanesti – 7.184, iar numarul romanilor care detin astfel de instrumente financiare este de 9,175 milioane, conform datelor Autoritatii de Supraveghere Financiara.

PIB-ul Romaniei va fi in valoarea reala de la nivelul anului 2008 abia in 2014
Ziarul Financiar

PIB-ul real al Romaniei ar putea sa revina in 2014 la nivelul din 2008, dupa sase ani de la izbucnirea crizei financiare mondiale, daca economia va creste cu mai mult de 2%. Analistii enumera printre riscurile capabile sa impiedice cresterea economica volumul scazut al investitiilor publice, gradul redus de absorbtie a fondurilor UE, oprirea privatizarilor si nivelul mic al investitiilor straine.

Reprezentantii FMI au declarat ca o tara ca Romania are nevoie de ritmuri de crestere economica de cel putin 3-4% pe an pentru a reduce decalajele structurale si a converge catre nivelul de trai din zona euro. Anul trecut economia a crescut cu 0,7%, iar pentru acest an majoritatea estimarilor indica un avans al PIB in jur de 2%.

Loredana Iuliana BaltagĀ Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *