Revista presei economice – 17 ianuarie 2014

Topul tarilor cu cea mai mica rata a somajului in Uniunea Europeana
Ziarul Financiar

Conform datelor furnizate de catre Eurostat, cea mai mica rata a somajului in anul 2013 se inregistreaza in Austria, unde 4,8% din populatie nu avea loc de munca. Al doilea loc este ocupat de catre Germania, cu o rata a somajului de 5,2%, iar pe locul al treilea se afla Luxemburg cu o rata de 6,1%.

Cele mai mari rate ale somajului se afla Grecia si Spania cu rate de 27,4%, respectiv 26,7%. Romania in acest top se situeaza pe locul 8, avand o rata de 7,3%.

 

Deficitul de cont curent a scazut in primele 11 luni ale anului 2013
Financiarul

Conform comunicatului emis de catre BNR, in perioada ianuarie-noiembrie 2013, s-a inregistrat un deficit de 1,32 miliarde de euro al contului curent al balantei de plati, fata de cel din 2012 de 5,39 miliarde de euro.

Aceasta scadere s-a datorat reducerii deficitului balantei comerciale cu 3,57 miliarde euro, majorarii surplusului inregistrat de balanta serviciilor cu 1,5 miliarde de euro, precum si a balantei transferurilor curente cu 151 milioane de euro.

 

Comunicat de presa
Industria hoteliera globala creste in 2014, datorita noilor tehnologii si  a turistilor chinezi

E de asteptat ca activitatea de tranzactionare si de dezvoltare de noi proiecte in industria hoteliera globala sa ia avant in urmatoarele 12 luni, incurajata si de investitorii in cautare de noi oportunitati de investitii in acest sector, se arata in raportul EY- Global Hospitality Insights Top Thoughts for 2014.

In contextul aparitiei unui numar mic de hoteluri noi si a doar catorva tranzactii realizate in ultimii cinci ani, investitorii de la nivel global au acumulat un apetit impresionant – dar si un nivel ridicat de capital – pentru noi tranzactii. Aceasta a dus la o intensificare a activitatii pe pietele de capital si la marirea fluxurilor de capital transfrontaliere. Cautand investitii de inalta calitate in pietele stabile, investitorii asiatici au dominat tranzactiile hoteliere la nivel mondial in 2013 si par hotarati sa mentina acelasi nivel ridicat de activitate si in 2014. Se estimeaza ca investitiile provenind din China si Singapore, luate la un loc, vor reprezenta peste 60% din totalul capitalului ce va fi investit in industria ospitalitatii din afara Asiei in 2014.

Estimarile arata ca, daca se iau in calcul cheltuielile in crestere facute de doar doua dintre grupurile de populatie la nivel global – respectiv milenialii si turistii chinezi – e de asteptat ca industria globala a ospitalitatii sa inregistreze performante solide pentru urmatorii cativa ani.

“Romania a ocupat locul 27 in Europa, in 2010, dupa contributia sectorului ospitalitatii la PIB. Dar, daca hotelierii romani vor lua in calcul din timp faptul ca generatia Y se asteapta sa reprezinte in 5 ani jumatate din numarul de turisti la nivel mondial, veniturile realizate din turism in Romania ar putea creste semnificativ. Trebuie avuta in vedere dezvoltarea unor facilitati care sa raspunda asteptarilor acestei categorii de clienti, cum ar fi aplicatii pentru rezervari direct de pe smartphone, posibilitatea de a face comanda la room service de pe tableta disponibila in camera de hotel, programe extinse de fidelizare pe baza de comision care sa prelungeasca cat mai mult cazarea si, bineinteles, prezenta intensa in social media”, spune Elena Badea, Head of Marketing, EY Romania.

Ciprian Gabriel Raicu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *