Revista presei economice – 20 decembrie 2013

Rata somajului in crestere fata de aceeasi perioada a anului trecut
Ziarul Financiar

Conform datelor furnizate de catre Institutul National de Statistica , rata somajului in trimestrul trei a fost de 7%, in scadere fata de cea din trimestrul doi (7.5%), dar mai mare fata de aceeasi perioada a anului 2012 (6.8%).

In cadrul barbatilor, rata somajului a fost de 7,4%, iar a femeilor de 6.5%, pe cand pe medii rezidentiale, acesta a fost de 8,9% in mediul urban si 4,7% in mediul rural. In acest trimestru, populatia activa era de 10.162 milioane persoane, din care 9.45 milioane persoane ocupat si 712.000 someri.

 

Uniunea Europeana pierde calificativul de rating AAA
Capital

Conform  declaratiilor Bloomberg, agentia de evaluare financiara Standard and Poor’s (S&P) a revizuit in scadere ratingul AAA pentru Uniunea Europeana din cauza profilului financiar deteriorat.

In comunicatul emis de agentie se precizeaza “ca profilul financiar al UE s-a deteriorat, iar coeziunea in randul statelor membre s-a diminuat. Negocierile bugetare din cadrul UE au devenit mai litigioase, semnaland sporirea riscurilor fata de sprijinul acordat UE de statele membre”.

 

Cei mai mari manageri de active din lume la finalul anului 2012
Ziarul Financiar

Primii o suta de manageri de active din lume la sfarsitul anului 2012, administreaza in total 54.634 miliarde dolari. In vederea cumpararii tuturor companiilor listate la BVB, a titlurilor emise de Ministerul Finantelor intr-un an, precum si a privatizarilor viitoare ale statului, ei ar trebui sa aloce doar 0,1% din avere.

Primii cinci manageri din lume sunt BlackRock (SUA – 3.792 mld. dolari), Allianz Group (Germania – 2.448 mld. dolari), Vanguard Group (SUA – 2.215 mld. dolari), State Street Global (SUA – 2.086 mld. dolari) si Fidelity Investments (SUA – 1.888 mld. dolari).

Ciprian Gabriel Raicu

Leave a Reply

Your email address will not be published.