Pledoarie pentru o moneda sanatoasa
Gabriel Mursa – Presedintele Institutului Friedrich von Hayek Romania
Conceptia comuna despre fenomenele monetare sustine ca banii nu reprezinta nimic altceva decat bucatile de hartie sau de metal emise de una dintre cele mai puternice institutii ale lumii moderne, banca centrala. Din aceasta perspectiva, intre pretinsii experti ai “stiintei intunecate” si cei care isi capata cultura economica “din auzite” nu pare sa existe o diferenta fundamentala. Si unii, si altii se ghideaza dupa celebra definitie data de Camera de Comert a Statelor Unite ale Americii, conform careia “banii reprezinta ceea ce decide statul”. Dupa un veac de monopol al celei mai puternice entitati politico-economice a lumii – Sistemul Rezervelor Federale (FED), banca centrala din SUA -, acest mod de gandire nici n-ar trebui sa ne mai mire. Cert este ca el a ajuns sa domine atat de mult explicatiile legate de fenomenele catalactice incat nici macar prieteni sinceri ai pietei libere (precum Milton Friedman si discipolii sai “monetaristi” de la Chicago) nu au reusit sa ramane “necontaminati”de virusul gandirii oficiale, etatismul monetar.
Problema fundamentala a perceptiei comune despre fenomenele monetare rezida in disonanta cognitiva in care se scalda cei mai multi dintre ganditorii care se straduiesc sa explice sofisticatele procese creatoare de bogatie ale zilelor noastre. Inconsecventa fatala a unor intelectuali precum M. Friedman provine din faptul ca procese aparute si derulate spontan sunt analizate recurgand la institutii si instrumente considerate a fi rodul unui proiect rational, al unei intentii evidente, al calculului in termeni de utilitate (banca centrala si moneda oficiala).
Unul dintre putinii ganditori care au inteles natura profunda a fenomenelor de piata a fost Murray Rothbard. Discipol al lui Ludwig von Mises, el insusi continuator al unei traditii schitate de Carl Menger in ultima treime a secolului al XIX-lea, Rothbard a realizat ca natura spontana a procesului de piata este incompatibila cu existenta unor institutii rezultate din interventia guvernamentala deliberata, respectiv banca centrala si moneda oficiala. De fapt, el pune gravele probleme ale sistemului economic din ultimul secol pe seama ingerintei statale in procesele catalactice, prin intermediul unei institutii de planificare centrala (gen FED sau Bundesbank) si a instrumentului ei specific, indiferent daca acesta poarta denumirea de dolar, yen sau rubla. Propunerea economistului nord-american, remarcabila prin radicalism, insa, un radicalism lucid, consta, esentialmente, in revenirea la monede garantate cu rezerve integrale din aur.
Din aceasta perspectiva, optica lui Rothbard vine in totala contradictie cu viziunea oficiala, impartasita de majoritatea covarsitoare a teoreticienilor si de cvasi-totalitatea publicului neavizat, rezumata plastic, dar profund fals de J. M. Keynes, sub sintagma “relicva barbara”. In scurtul si incisivul eseu The Case for the 100 Percent Gold Dollar, tradus in limba romana cu titlul Pledoarie pentru o moneda sanatoasa, publicat de Liberalis.ro, Murray Rothbard propune o alta perspectiva asupra fenomenelor monetare, una care face din piata si din institutiile sale insubstituibile (moneda) rezultate ale cooperarii interesate a oamenilor liberi, dotati cu drepturi de proprietate. Viziunea evolutionista expusa pe scurt in paginile acestei carti reprezinta una dintre cele mai interesante si mai clare introduceri in sfera fenomenelor monetare si constituie o pledoarie lucida pentru revenirea la o moneda sanatoasa.
Prima conditie pentru reinsanatosirea monedei o constituie revenirea aur, ca mijloc de garantare integrala a insemnelor monetare din circulatie. Argumentul fundamental in favoarea metalului pretios deriva din indelungata practica a folosirii acestuia, intrerupta brutal si arbitrar de necesitatea”flexibilizarii politicii monetare”. A doua conditie, doar enuntata in paginile acestei carti, consta in desfiintarea bancilor centrale, considerate a fi excrescente, anomalii, rod al intereselor grupurilor de presiune politico-economice. Pledoarie pentru o moneda sanatoasa distrugere cu usurinta si inteligenta mitul popular creat in jurul bancilor centrale si al monedelor oficiale si propune reintroducerea principiilor pietei libere intr-un domeniu confiscat, acum ceva vreme, de “suveran” si de prietenii sai.
Leave a Reply