Cateva lucruri pe care nu le stiai despre … Cehia

151612_14896_Web_praha2aIuliana TOMULEASA

Cehia este o democratie reprezentativa, parlamentara, membra a Uniunii Europene, a NATO, OECD, OSCE, a Consiliului Europei, dar si a Grupului de la Visegrad, avand o suprafata de 78.866 km2, capitala fiind la Praga. Dupa proclamarea Republicii Cehoslovace Independente, tratatul de pace de la Saint-Germain-en-Laye (1919), recunoaste independenta si granitele noului stat.

Inaintea celui de-al II-lea razboi mondial, fosta Cehoslovacia era considerata printre primele zece cele mai industrializate tari din lume, insa si astazi Cehia si Slovacia sunt unele dintre cele mai dezvoltate tari postcomuniste, dispunand de resurse minerale variate. Perioada de prosperitate si democratie a luat sfarsit odata cu deciziile adoptate in cadrul conferintei de la Munchen din 1938, la care au participat Adolf Hitler, Benito Mussolini, Eduard Daladier si Nevill Chamberlain. Cehoslovacia a fost obligata sa fie de acord cu dictatul marilor puteri si sa cedeze zonele de la frontiera cu Germania. In 1945 este proclamat primul guvern oficial al Cehoslovaciei eliberate, insa in februarie 1948 presedintele Beněs accepta demisia ministrilor democrati si numeste un guvern format aproape in exclusivitate din comunisti. La sfarsitul anilor ’50 si inceputul anilor ’60 se produce un proces de liberalizare treptata al carei apogeu este inregistrat in 1968, cand are loc o incercare remarcabila de introducere a “socialismului cu fata umana”. O miscare semnificativa s-a remarcat in 1989, cand conducerea comunista a fost inlaturata si a fost ales un govern de uniune nationala, actiune cunoscuta sub denumireade Revolutia de Catifea.

Cehia este primul fost membru al CAER, ce a obtinut statutul de tara dezvoltata de la Banca Mondiala, avand cel mai ridicat indice al dezvoltarii umane din Europa Centrala si de Est.

Republica Ceha a parcurs toate etapele pentru tranzitia la economia de piata, fiind privatizata o parte insemnata a proprietatii de stat, astfel au fost create premisele spre transformarea structurala a intregii economii.

Pe fondul deteriorarii situatiei economice din plan european, in contextul acutizarii crizei datoriilor suverane din zona euro, dar si datorita cererii interne scazute, economia Cehiei a intrat in recesiune in a doua jumatate a anului 2012, remarcandu-se o scadere cu aproximativ 1,3% a PIB comparativ cu perioada precedenta (a se vedea fig.1).

fig 1

Sursa: prelucrare proprie dupa statistici oficiale OECD

Fig. 1 Evolutia ratei de crestere a PIB si a ratei inflatiei in Cehia, 2005-2012 (%)

Desi autoritatile au continuat cu succes procesul de consolidare fiscala, climatul economic, dominat de incertitudine si tendinta de diminuare a exporturilor au marcat factorii cei mai importanti ce s-au repercutat negativ asupra cresterii economice.

fig2

Sursa: prelucrare proprie dupa statistici oficiale OECD

Fig. 2 Evolutia deficitului bugetar in Cehia, 2005-2012 (% din PIB)

Deficitul bugetar ridicat a constituit o problema constanta in aria economia a Republicii Cehe, atat in perioada de pre-aderare cat si dupa aderare la UE. Astfel, desi in 2011 se inregistrase o diminuare a acestui indicator datorita scaderii seminificative a investitiilor publice, in 2012, deficitul s-a majorat, depasind limita admisa de Pactul de Stabilitate si Crestere Economica (a se vedea fig. 2).

Industria a fost si se afla in continuare intr-un proces de restructurare, vizandu-se amplificarea productivitatii dar si a competitivitatii, industria participand la formarea a aproximativ 30% din PIB.

In prezent economia este relativ stabila, desi se mai inregistreaza unele dezechilibre, in special cu privire la bugetul de stat si dependenta de exporturi.

fig 3 

Sursa: prelucrare proprie dupa statistici oficiale OECD

Fig. 3 Evolutia exporturilor si importurilor in Cehia, 2005-2012 (mld. USD)

Datorita problemelor cu care s-au confruntat principalii parteneri comerciale ai Cehiei, s-a observat o diminuare a ritmului exporturilor, aspect ce poate fi motivat si prin faptul ca unele tari non-membre au castigat cote importante de piata. Conform previziunilor exporturile se vor mentine la un ritm de crestere scazut, situat sub nivelurile inregistrate in perioade premergatoare crizei (a se vedea fig. 3).

Cu raportare la investitiile straine se remarca faptul ca autoritatile cehe au in vedere un spectru larg de masuri si facilitati, urmarindu-se dezvoltarea unor sectoare specifice, si anume: constructii aerospatiale, tehnologia informatiilor, electronica, medicamente etc.

fig 4

Sursa: prelucrare proprie dupa statistici oficiale OECD

Fig. 4 Evolutia investitiilor straine directe in Cehia, 2005-2012 (mld. USD)

In ultima perioada s-a observat un trend ascendent al investitiilor straine directe in Republica Ceha (a se vedea fig. 4), iar principalele motivatii ce determina un volum ridicat de investitii in Republica Ceha sunt:

  • Asezarea geo-strategica si apartenenta la OCDE;
  • Legislatia privind stimularea investitiilor straine, ce se caracterizeaza prin stabilitate si majorarea de o maniera continua a facilitatilor acordate;
  • Siguranta mediului investitional;
  • Pregatirea fortei de munca si costurile favorabile ale acesteia;
  • Infrastructura dezvoltata, in special cea de transport;
  • Sistemul social si politic stabil si apartenenta la UE;
  • Existenta unor programe pe plan regional ce sprijina investitorii straini in suportarea unor cheltuieli aferente reconversiei personalului, construirii infrastructurii, scutirii de impozite si taxe locale etc.

Cu raportare la sistemul bancar, se observa faptul ca este unul tipic economiei de piata, unde locul central il ocupa Banca Nationala, avand ca principali participanti pe piata marile grupuri Societé Générale, Raiffeisen, Volksbank, Citibank etc.

Situatia fiscal-bugetara a Republicii Cehe va ramane fragila, fiind necesare masuri de consolidare, pentru a se diminua din impactul generat de crizele din mediul economic international. Totusi, aceste masuri de consolidare bugetara sunt supuse unor riscuri majore, printre care se observa: posibilitatea adoptarii legii ce acorda compensatii financiare bisericilor, ceea ce ar determina o majorare cu 1,5% a deficitului bugetar si aparitia unor probleme la nivelul administratiei publice si al absorbtiei fondurilor europene.

Republica Ceha se indreapta “timid”, catre depasirea recesiunii eocnomice, urmarind traversarea unei cvasi-stagnari economice pentru anul 2013, urmand ca in 2014 sa se evidentieze o posibila redresare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *