Migratia: reactualizari

Ada-Iuliana POPESCU

Perceptia societatii asupra migratiei difera mult de la o tara la alta si chiar de la o regiune la alta in cadrul aceluiasi stat. In prezent, pe fondul crizei economice, mai mult ca oricand, avem nevoie de solutii viabile si concrete, generate de un management integrat al migratiei, menit sa infrunte un fenomen evident, ale carui efecte pozitive si negative trebuie valorificate, respectiv atenuate.

De cele mai multe ori, studiile realizate in domeniu confirma faptul ca, pentru publicul larg, conotatiile fenomenului in sine sunt cu precadere negative. Acest aspect se datoreaza in general lipsei de informare, influentei partinitoare a mass-mediei in relatarea realitatilor migratiei sau necunoasterii intelesului exact al termenului de “migrant”. Dezbaterile politice populiste legate de recesiunea economica intretin public opinia potrivit careia migrantii sunt cei responsabili pentru cota ridicata a somajului, pentru lipsa unei protectii sociale adecvate si pentru altele asemenea. In realitate, potrivit sondajelor, comunitatile gazda sunt mai putin preocupate de aspectele concrete ale migratiei, fenomen pe care-l acuza a priori ca fiind una din cauzele majore ale crizei economice.

La nivel de cercetare, fenomenul migratiei a fost si este cu precadere studiat din perspectiva statelor de destinatie si mai putin din cea a statelor de origine, unde migrantii incep astazi sa revina in numar mare, inclusiv compatriotii nostri. Intrebarea este daca trebuie sa ne ingrijoram sau nu. Indiferent de pesimismul sau de optimismul raspunsului, un lucru este cert: trebuie sa reactionam intr-o maniera adecvata si proactiva. Raportul anual al Organizatiei Mondiale pentru Migratie prezinta preocuparile mondiale in domeniu, cu precizarea unor directii comune de actiune. Acestea sunt regandite in functie de amploarea si complexitatea fenomenului in sine, de dinamica politicii mondiale, de prefacerile tehnologice si de existenta unor retele sociale evolutive, toti acesti factori transformand socio-economic si etnic comunitatile traditionale.

In acest context, acasa sau in tara gazda, migrantul trebuie sa aiba un statut legal si social bine definit, atat pentru “confortul” sau, cat si pentru cel al comunitatii adoptive.

Libertatea de miscare caracterizeaza societatea contemporana, fapt care determina un anumit nivel de intelegere, de apreciere pozitiva a fenomenului migratiei, din perspectiva aportului sau de valoare la economia locala. Cu toate acestea, de cele mai multe ori, atitudinea oscilanta si ezitanta a guvernelor, conjugata cu atitudinea mass-mediei, care vizeaza cresterea rating-ului sau a tirajului prin vehicularea cu precadere a stirilor de senzatie referitoare la ilegalitati comise de catre migranti, intretin cercul vicios al marginalizarii acestora.

In vederea remedierii situatiei, Organizatia Mondiala pentru Migratie incurajeaza bunele practici in domeniu, diseminind succesele repurtate de catre unele state europene si asiatice.

Performantele acestor state se bazeaza pe o abordare deschisa, echilibrata, ancorata in realitate; pe un discurs depolitizat si constructiv; pe cooperarea cu mass-media, in vederea redarii unei imagini exacte a fenomenului migratiei internationale; pe implicarea migrantilor in viata publica a comunitatii adoptive. Exemplul acestor state trebuie adaptat la realitatile nationale proprii si urmat cat mai curand, deoarece realitatea imediata arata, statistic vorbind, ca migratia continua si se manifesta din plin, chiar si in perioada crizei. Criza politica din Orientul Mijlociu, din Africa de Nord si dezastrele naturale recente au intensificat fluxul migratiei, surprinzand din nou lumea internationala, inca nepregatita sa faca fata acestor provocari.

De aceea, astazi, chiar daca, in actuala conjunctura, nefavorabila progresului si dezvoltarii sociale, o solutionare definitiva a problemei pare imposibila, statele lumii vor trebui sa regandeasca vechile politici guvernamentale, in speranta de a reduce si atenua cauzele fenomenului migrationist si efectele sale negative. Viitorul summit OIM, din noiembrie, anul acesta, ar putea contribui la concretizarea acestei sperante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *