Pietele financiare internationale – evolutii luna noiembrie 2013

gI_63379_Stock-Market-Screen-blueAndrei RADULESCU, Senior Investment Analyst SSIF Broker

Evolutii recente

Pietele internationale de capital au continuat sa se aprecieze in noiembrie, evolutii determinate de semnalele emise de principalele banci centrale pe mapamond (declaratiile lui Bernanke, Yellen, decizia de politica monetara a Bancii Centrale Europene), dar si de dinamica unor indicatori macroeconomici si informatiile favorabile din sfera unor companii.

Indicele global MSCI a crescut cu 1,6% mom, pana la 1 628,42 p., nivelul maxim de la finele anului 2007.

Se remarca piata americana, indicele S&P 500 crescand pentru a 3-a luna consecutiv, cu 2,8% mom, la 1 805,81 p. (avans de 26,6% de  la inceputul anului). De asemenea, indicele pan-european Dow Jones Stoxx 600 a crescut pentru a 3-a luna consecutiv in noiembrie, cu 0,9% mom, la 325,16 p. (avans de 16,3% de la inceputul anului).

Pe plan intern, indicele BET s-a apreciat pentru a 5-a luna consecutiv in noiembrie, cu 4,4% mom, la 6 335,1 p. (avans de 23% de la inceputul anului). Trebuie mentionat faptul ca piata interna de capital a fost animata in luna noiembrie de intrarea la tranzactionare a Romgaz, precum si de informatiile privind reluarea discutiilor pentru eliminarea pragului la SIF-uri si operatorii bursieri.

 

 

Scenariul central

Evolutia recenta a indicatorilor macroeconomici pe mapamond exprima premise de reaccelerare a investitiilor in economia reala pe parcursul trimestrelor urmatoare. In Statele Unite socul fiscal-bugetar din octombrie a fost depasit, iar companiile par sa accelereze procesul de creare de locuri de munca, atat pentru a genera socuri de productivitate, dar si pentru a profita de nivelul inca redus al costurilor de finantare. Pe de alta parte, subliniez faptul ca problema pragului datoriei publice va reveni in prim plan la inceputul anului 2014.

In Zona Euro dinamica cererii externe nete din ultimele trimestre se transmite gradual catre cererea interna, evolutia indicatorilor de sentiment exprimand premise de relansare graduala a investitiilor, atat din perspectiva termenului scurt, dar si a termenului mediu-lung. Expansionismul monetar al Bancii Centrale Europene, coroborat cu semnalul de politica economica emis de Germania (trecerea de la austeritate la expansionism bugetar gradual) sunt factori care sustin acest scenariu. Cu toate acestea, atrag atentia cu privire la riscul instaurarii deflatiei la nivelul Uniunii Monetare Europene.

Nu in ultimul rand, economiile emergente si in dezvoltare vor resimti favorabil relansarea investitiilor in statele dezvoltate. De asemenea, unele economii vor resimti programele de reforma implementate pe parcursul perioadei recente sau care au fost adoptate spre implementare in viitor (China).

Pe de alta parte, mentionez faptul ca inflexiunea politicii monetare din Statele Unite cu impact asupra costului de finantare pe mapamond ar putea determina o redirectionare a capitalului (iesiri din economiile emergente si in dezvoltare vulnerabile din punct de vedere macroeconomic).

Cu toate acestea, pentru accelerarea investitiilor in economia reala companiile ar putea diminua programele de rascumparare de actiuni si decide reducerea dividendelor incepand cu a doua jumatate a

anului 2014, mai ales in contextul inflexiunii politicii monetare a FED cu implicatii pe mapamond (majorarea costului de finantare).

In acest context mentin scenariul benign/neutral pentru evolutia indicilor bursieri din pietele mature (-5% : +5%) pe termen scurt. Pe de o parte, am putea asista la continuarea rally-ului bursier mondial in lunile urmatoare, evolutie sustinuta de semnalele de incredere emise de FED, dar si de perspectivele de continuare a procesului de ameliorare a indicatorilor macroeconomici sau de dinamica rezultatelor companiilor (sezonul de raportari pe trimestrul IV 2013 va debuta pe 9 ianuarie 2014, cu Alcoa).

Pe de alta parte, finalul expansionismului monetar fara precedent din Statele Unite ar putea grabi procesul de redirectionare a fluxurilor de capital catre economia reala. Totodata, este in crestere probabilitatea intensificarii volatilitatii, determinata de reorientarea hot money, in contextul inflexiunii monetare a FED.

Totodata, sunt semnale de inflexiune a primei de risc pe piata de actiuni (dupa cum se poate nota in graficul alaturat, rezultatul estimarilor econometrice pentru Statele Unite).

Nu in ultimul rand, cel putin pentru actiunile americane o corectie ar fi binevenita, mai ales din perspectiva indicatorului PER (cu mult peste media istorica), dar si a modelului FED.

Prima de risc S.U.A.

 (Damodaran, previziuni econometrice proprii)

Riscuri

Din perspectiva macroeconomica principalii factori de risc pentru evolutia pietelor de actiuni pe termen scurt sunt: problema pragului datoriei in Statele Unite; ritmul de inflexiune a politicii monetare a FED; prelungirea climatului dificil la nivel de creditare si posibilitatea instaurarii deflatiei in Zona Euro; intensificarea razboiului valutar; intensificarea volatilitatii pe pietele financiare, pe fondul ajustarii decalajelor dintre economia reala si economia financiara intr-un context caracterizat prin inflexiunea politicii monetare a FED; riscurile geopolitice, dar si de natura politica si sociala.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *