Pietele financiare internationale – evolutii luna Martie 2013

Andrei RADULESCU, Senior Investment Analyst SSIF Broker

Evolutii recente

Principalii indici bursieri mondiali au continuat sa se aprecieze in martie, semnalele de rezistenta a economiei americane la problemele fiscal-bugetar si asteptarea unor noi masuri monetare expansioniste (cazul Japoniei) contrabalansand intensificarea factorilor de risc din Europa (situatia sectorului bancar din Cipru, blocajul politic din Italia, etc).

image001
Indicele global MSCI a crescut cu 2,1%, pana la 1 434,51 p. in martie, remarcandu-se contributia pietei americane. Indicele american S&P 500 a crescut pentru a 5-a luna consecutiv in martie, cu 3,6% mom (10% ytd), la 1 569,19 p..

image002
In Europa indicele Dow Jones Stoxx 600 s-a apreciat pentru a 10-a luna consecutiv in martie, cu 1,3%, la 293,78 p. (avans de 5% de la inceputul anului).

image004
image003
Pe de alta parte, piata interna de capital a consemnat in martie o evolutie divergenta de cea a pietelor externe, intensificarea factorilor de risc din Europa  (episodul Cipru) determinand prudenta investitorilor pentru expunerea pe pietele de frontiera (fapt reflectat prin iesiri indeosebi de pe companiile din esalonul inferior al bursei). Indicele BET a scazut cu 0,3%, pana la 5 637,1 p. (crestere cu 9,5% de la inceputul anului).

Scenariul central

Evolutiile recente ale principalilor indicatori macroeconomici pe mapamond exprima premise benigne/negative pentru pietele de actiuni pe termen scurt. Desi range-ul continua sa fie scenariul central de previziune, probabilitatea unor corectii a crescut, prin prisma semnalelor recente de decelerare din Statele Unite, dar si a reintensificarii factorilor de risc din Zona Euro. Prin urmare, am decis modificarea limitei inferioare a intervalului de previziune pe termen scurt pentru pietele matuare (-7,5% : 5%).

Atrag atentia cu privire la faptul ca sezonul de raportari financiare trimestriale (T1) care va debuta cu Alcoa pe 8 aprilie va fi unul din factorii cei mai importanti pentru evolutia pietelor de capital in saptamanile urmatoare.

Desi economia americana a accelerat in T1 dupa soft-patch-ul din T4 2012 evolutiile indicatorilor PMI din industria prelucratoare si din sectorul de servicii, dar si a indicatorilor laborali in luna martie exprima premise de decelerare. De fapt, economia americana resimte gradual intensificarea masurilor de consolidare bugetara (majorari de taxe, reduceri de cheltuieli publice). Atrag atentia cu privire la faptul ca in urmatoarele saptamani se va negocia problema pragului datoriei publice (amanata la inceputul anului pentru jumatatea lunii mai).

image005
Aplicand modelul FED observam ca actiunile americane consemnau in 2012 cel mai ridicat nivel de atractivitate in raport cu titlurile de stat din ultimele decenii. Cu toate acestea, atrag atentia asupra faptului ca, in trimestrele urmatoare am putea asista la atenuarea acestui decalaj (atat prin prisma evolutiei actiunilor, dar si a obligatiunilor).

image006
In ipoteza ca profiturile companiilor vor decelera in 2013 (ritm anual de 3,5%) si earnings yield se va mentine in apropiere de valorile din perioada 2011-2012, atunci indicele S&P 500 ar putea incheia acest an in scadere cu aproximativ 4% (comparativ cu finalul lui 2012).

De asemenea, in Zona Euro, reintensificarea factorilor de risc se va resimti nefavorabil la nivelul economiei reale, fiind in crestere probabilitatea prelungirii recesiunii si in trimestrul II. Companiile europene sunt mult mai dependente de finantarea prin sistemul bancar (cel putin raportat la societatile americane), iar precedentul Cipru (masurile de taxare a depozitelor) au impact nefavorabil pentru climatul din sectorul bancar, cel putin in statele din flancul sudic al regiunii.

Pe plan intern probabilitatea unor corectii de amploare este in crestere. Intensificarea factorilor de risc din Europa a determinat deja reducerea expunerii pe companiile romanesti din esalonul inferior al bursei. De asemenea, companiile lichide se vor corecta dupa data ex-dividend.

Concluzionand, atrag atentia cu privire la cresterea probabilitatii unor corectii importante pe pietele de capital din perspectiva termenului scurt (de o amplitudine mai ridicata pe pietele emergente si de frontiera).

Intr-un scenariu negativ, pietele de capital mondiale ar putea consemna intrarea intr-o stare de corectie (declin de peste 10%), care s-ar putea prelungi intr-un bear market (scadere de peste 20%). Acest scenariu ar putea fi determinat de riscurile cu privire la policy-mix in Statele Unite, dar si de reintensificarea tensiunilor in cadrul Zonei Euro. Totodata, pietele ar putea sa testeze eficienta politicilor monetare implementate pe mapamond pe parcursul ultimilor ani de catre principalele banci centrale. Deocamdata, eficienta acestor masuri este relativ redusa, multiplicarea bilanturilor bancilor centrale nefiind resimtita la nivelul investitiilor in economia reala.

Pe de alta parte, intr-un scenariu pozitiv, pietele mature ar putea continua tendinta ascendenta a ultimelor trimestre, insa potentialul de apreciere pe termen scurt este mai redus (aproximativ 5%). Dupa parerea mea, continuarea rally-ului monetar este dependenta de relansarea durabila a investitiilor in economia reala. O serie de factori atrag atentia cu privire la scaderea probabilitatii unui astfel de scenariu: economia americana va resimti gradual pe termen scurt masurile de consolidare bugetara; in Zona Euro probabilitatea prelungirii recesiunii in T2 este in crestere; in Asia-Pacific sunt semnale de amplificare a divergentelor economice, iar masurile recente ale Bancii Japoniei ar putea avea consecinte adverse; de asemenea, viteza de circulatie a banilor se mentine redusa (transpunerea sentimentului din sfera financiara spre nivelul economiei reale se realizeaza la un ritm foarte lent).

Riscuri

Se mentin in continuare o serie de factori de risc pentru evolutia pietelor de capital din perspectiva termenului scurt, fie de natura macro-financiara, fie politica si sociala: policy-mix si pragul datoriei publice in Statele Unite; persistenta divergentei economice in contextul imposibilitatii procesului de ajustare a economiilor din flancul sudic, precum si situatia precara a sectorului bancar in Europa; divergenta economica intre principalele economii din Asia; deficitul de capital, blocajele economico-financiare, posibilitatea unei noi crize politice pe plan intern.

Nu in ultimul rand, atrag atentia si asupra altor aspecte sensibile pe mapamond, atat de natura economica, dar si geo-politica (care ar putea declansa o intensificare a riscurilor): policy-mix-ul global si eficienta programelor monetare neconventionale (viteza de circulatie a banilor), deteriorarea potentialului economic (in contextul declinului investitiilor si deprecierii capitalului uman), somajul pe termen lung (care poate determina intensificarea riscului social), evolutia cotatiilor internationale la titei si alte bunuri, posibilitatea unor conflicte armate in zonele sensibile din punct de vedere geopolitic.

Reintensificarea factorilor de risc ar putea determina un sentiment negativ pe pietele de capital (corectii pe pietele mature (declin de cel putin 10%) si bear market pe pietele emergente si de frontiera (-20%)).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *