Perspective divergente pentru politica monetara pe termen mediu

dr. Andrei RADULESCU, Cercetator Institutul de Economie Mondiala, Academia Romana

Recent s-au consemnat evolutii macroeconomice si financiare divergente in primele doua blocuri economice ca dimensiune din economia mondiala: Statele Unite si Zona Euro. Pe de o parte, se noteaza dinamica predominant favorabila a indicatorilor macroeconomici din Statele Unite, prima economie a lumii. Investitiile productive au crescut pe parcursul a 18 trimestre consecutiv, cu o dinamica medie anuala de aproximati 8%, ceea ce exprima faptul ca economia americana se afla in plin ciclu economic.

Dinamica investitiilor s-a resimtit in piata fortei de munca: inca din primavara acestui an economia americana a recuperat locurile de munca pierdute in perioada Marii Recesiuni; in ultimele luni s-au generat in medie peste 200 mii noi locuri de munca pe luna (248 mii in septembrie); rata somajului s-a redus in septembrie la 5,9%, nivelul minim din vara anului 2008.

Analizand evolutiile recente din Statele Unite din perspectiva cererii agregate se poate spune ca in perioada recenta s-a consemnat o crestere echilibrata, care exprima premise de accelerare pe termen mediu (evolutie la un ritm peste potential). Spre exemplu, in dinamica anuala venitul real disponibil al populatiei a crescut cu 2,7% an/an in august, ritm superior celui consemnat de consum (2,4% an/an).

Totodata, cererea externa neta a continuat sa prezinte evolutii pozitive recent, deficitul comercial consemnand in iulie nivelul minim din ultimele sase luni (40,5 miliarde dolari).

Trebuie insa mentionat faptul ca evolutiile recente din economia reala a Statelor Unite nu au determinat o accelerare a presiunilor inflationiste. Conform datelor Rezervei Federale dinamica anuala a preturilor de consum (indicatorul Personal Consumption Expenditure agreat de FED) a decelerat la 1,46% in august – nivelul minim din ultimele cinci luni si, totodata, sub tinta bancii centrale (de 2% an/an).

Cu toate acestea, din perspectiva termenului mediu este de asteptat o accelerare graduala a inflatiei, in convergenta catre tinta bancii centrale (dupa cum se poate nota si in graficul din partea dreapta).

In acest context, banca centrala din Statele Unite a semnalat in cadrul sedintei de politica monetara din luna septembrie (a sasea din acest an) ca va termina programul de relaxare monetara QE 3 in acest an si va demara procesul de normalizare a ratei de dobanda de referinta in prima parte a anului 2015 (cel mai probabil, cu un ritm trimestrial de 0,25%).

1

2

3

4

Pe de alta parte, in Zona Euro climatul macroeconomic se mentine fragil, dupa depasirea celui de-al doilea val de criza (problema datoriilor suverane). Economia regiunii a stagnat in trimestrul al doilea din 2014, iar evolutiile macroeconomice recente au surprins nefavorabil: indicatorii avansati (de sentiment) au scazut spre nivelurile minime din ultimele trimestre; rata somajului a stagnat la 11,5% in august; inflatia a decelerat la 0,3% an/an in septembrie (conform estimarii flash a Eurostat) – nivelul minim din toamna anului 2009.

In acest context Banca Centrala Europeana a redus dobanda de referinta la 0,05% (nivel minim istoric) si a anuntat noi masuri monetare neconventionale de relaxare la sedinta de politica monetara din septembrie. Ulterior, in cadrul sedintei din octombrie Presedintele institutiei dl. Mario Draghi a subliniat faptul ca aceste programe monetare neconventionale vor demara imediat si se vor prelungi pe parcursul a cel putin doi ani (foarte probabil pana la finele anului 2016).

Concluzionand, se poate spune, ca pe termen mediu (2014-2016) se mentin perspective divergente pentru politica economica din Statele Unite si Zona Euro. In acest context este probabil sa asistam si in trimestrele urmatoare la realocari de active pe pietele financiare internationale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *