Moduri prin care te poti simti mai sigur pe independenta ta financiara

In Romania, in luna decembrie 2018 persoanele care nu aveau un loc de munca reprezentau aproximativ 4% dintre locuitori. Cu toate acestea, desi majoritatea romanilor sunt angajati, auzim adesea ingrijorari legate de locul lor de munca.

Pe masura ce trec anii si scena capitalista devine din ce in ce mai apriga, atat angajatorii, cat si angajatii, traiesc cu un sentiment mut de incertitudine in legatura cu viitorul lor – pe de-o parte, angajatii se simt mult mai liberi sa isi schimbe locul de munca la fiecare sase luni; pe de alta parte, angajatorii gasesc din ce in ce mai putine motive pentru a tine in firma pe cineva care nu da radament.

Prin urmare, ce e de facut?

Intrucat la nivel individual nu putem schimba dinamica socio-culturala in care traim, tot ce putem face e sa ne asiguram singuri spatele. In acest articol vom discuta despre cateva metode pe care le putem folosi pentru a ne simti mai siguri pe independenta noastra financiara.

In primul rand, verifica salariul pe care il primesti

Inainte sa incepem sa discutam despre cum sa ne folosim banii este important sa intelegem daca suma pe care o primim la fiecare final de luna este cea corecta. Pentru asta, ne putem folosi de site-uri de specialitate sau putem discuta cu persoane care au fost/sunt pe pozitii similare.

Cateva elemente care vor influenta salariul pe care il meriti sunt: experienta ta profesionala, nivelul de educatie, orasul in care traiesti si marimea companiei pentru care lucrezi.

Incepe sa pui bani deoparte, luna de luna

Una dintre cele mai comune solutii, insa rar implementate corespunzator, este cea a contului de economii.

Pentru a determina care este suma lunara pe care vrei sa o pui deoparte, trebuie mai intai sa intelegi care sunt nevoile pe care vrei sa le acoperi cu banii respectivi. Potentiale dorinte ar fi: pe termen scurt (mobila, aparatura, o vacanta scurta), pe termen mediu (un curs, un hobby sau o vacanta de 7+ zile), pe termen lung si foarte lung (masina, casa, pensie).

In functie de dorinta pe care vrei sa ti-o indeplinesti si timpul in care vrei sa duci proiectul la bun sfarsit, poti calcula ce procentaj din salariu va fi dedicat acestui scop. Pentru proiecte pe termen foarte lung, cum ar fi pensia, suma general investita este de 10-15% din salariul lunar.

Citeste despre altii si ce a functionat pentru ei

Domeniul financiar poate fi anevoios si greu de priceput, mai ales cand esti la inceput si mai ales cand e vorba despre banii tai. Pentru a-ti fi mai usor sa incepi sa implementezi noi metode de siguranta financiara, te poti inspira din povestile oamenilor faimosi care au realizat proiecte asemanatoare cu dorintele tale.

Cateva persoane care ar putea sa te inspire sunt: Enzo Ferrari, barbatul care a construit intreg imperiul Ferrari din nimic, Liv Boeree, una dintre cele mai bune jucatoare de poker din istorie sau Sam Walton, cel care a gandit, implementat si dezvoltat lantul de magazine WalMart din Statele Unite ale Americii.

Investeste timp in dezvoltarea ta profesionala (dar nu la serviciu)

Pe masura ce trec anii si oportunitatile de comunicare devin din ce in ce mai simple si la indemana, angajatii de pretutindeni aleg sa isi imparta sursa de venit in doua branse: un job stabil si oferirea unor servicii in calitate de liber-profesionist.

In momentul de fata exista zeci de platforme care te invita sa iti oferi expertiza si timpul in orice domeniu la care te pricepi. Fie ca este vorba de scris, de editat video sau de consultanta, sansele sunt ca cineva sa te caute pentru a colabora pe baza de proiect.

Pentru a putea incepe sa castigi extra dintr-o astfel de colaborare, trebuie mai intai sa iti definesti serviciile (la ce te pricepi?), sa te gandesti obiectiv la care este timpul pe care il poti aloca si sa incepi sa te promovezi in mediul online.

Cateva platforme pe care poti face asta sunt: Fiverr, UpWork, eComJobs sau chiar pe pagina ta de Facebook.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *