Garanti Bank estimeaza ca BNR nu va majora rata dobanzii cheie pana la finalul anului

Garanti Bank, una dintre cele mai dinamice banci de pe piata locala, estimeaza ca Banca Nationala a Romaniei nu va majora rata dobanzii de politica monetara pana la jumatatea lui 2017, potrivit raportului macroeconomic al bancii, aferent celui de-al doilea trimestru al acestui an.
Ca urmare a contextului international, Garanti Bank se asteapta ca dobanzile la nivel de piata sa ramana la un nivel scazut in urmatoarele luni.
Consumul intern a contribuit la cresterea PIB-ului Romaniei in primul trimestru, economia locala avansand cu 4,3%. Potrivit raportului antementionat, sectoarele care au determinat cu preponderenta aceasta crestere sunt comertul si transporturile. Serviciile private au sustinut ritmul ascendent in primul trimestru, contribuind cu 0,9 puncte procentuale la cresterea totala a economiei.
Garanti Bank isi mentine estimarea de 3,7% privind cresterea PIB de anul acesta si preconizeaza o evolutie similara in 2017. Potrivit specialistilor bancii, cererea externa incetineste, iar perspectivele sunt mai putin optimiste, dat fiind cotextul international vulnerabil.
Deficitul bugetar a fost de 0,1% din PIB in primele cinci luni ale anului, comparativ cu un excedent de 0,9% in aceeasi perioada a anului trecut. Rezultatul bugetar negativ a fost generat de implementarea noilor reglementari fiscale (reducerea TVA) si de cresterile salariale in sectorul public.
Raportul macroeconomic arata faptul ca exista riscul ca deficitul bugetar sa depaseasca nivelul de 3% in 2017, pe masura ce vor fi adoptate noi masuri in 2016, precum cresterea salariilor din sectorul public cu 5%, de la 1 august.
“Peisajul economic european trece prin schimbari importante. Cu toate acestea, economia Romaniei a reusit sa mentina evolutia pozitiva si un deficit bugetar mai mic decat preconizat, dar si dinamismul unor sectoare precum IT-ul, comertul si trasporturile”, a declarat Ufuk Tando─čan, CEO Garanti Bank Romania.
Parametrii macro de stabilitate ai Romaniei se mentin in limite normale, motiv pentru care calificativul “investment grade” al tarii nu a fost afectat de turbulentele internationale, cu precadere de Brexit. Legaturile directe ale Romaniei cu Marea Britanie nu sunt foarte puternice. Exporturile catre aceasta tara reprezinta doar 4,4% din total, iar importurile, 2,5%. Dupa volumul total de investitii straine in Romania, Marea Britanie este a zecea tara ca expunere pe piata locala. De asemenea, in sistemul bancar local nu exista nicio institutie financiara britanica. Importante sunt, insa, relatiile indirecte intre Romania si Marea Britanie. Aceasta din urma este a doua cea mai mare economie din Europa, iar schimbarile structurale vor avea impact asupra PIB la nivelul Uniunii Europene, si implicit asupra PIB-ului Romaniei. Iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana va genera, cel mai probabil, schimbari monetare globale. Fed nu va majora dobanda de politica monetara in SUA, in timp ce in zona euro si in Marea Britanie ratele de dobanda ar putea scadea scadea, iar politica monetara va fi in continuare relaxata, potrivit raportului macroeconomic citat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *