Contradictii si zazanii

Norel MOISE – redactor sef Piata Financiara

Duduia economie pare sa fi devenit peste noapte cam nevricoasa, bagand zazanie atat intre politicieni cat si intre economisti. Atat de departe a ajuns zanganitul sabiilor incat Institutul National de Statistica a ajuns la concluzia ca se impune o conferinta de presa pe tema interpretarii rezultatelor privind PIB. Evenimentul, la care au participat putini jurnalisti si si mai putini analisti independenti, ca sa-l citez pe unul dintre participanti, s-a dovedit mai mult un pelerinaj la zidul plangerii. Rand pe rand vorbitorii au proslavit voce de parca amintita institutie era in drumul catre un loc cu verdeata…

Recesiune tehnica sau ba, cert e ca devine un pic cam penibil sa incerci sa ascunzi o eroare de comunicare evidenta in spatele lipsei de bani. Asumarea ramane un domeniu necunoscut pentru multi dintre functionarii nostri publici. Inca! Nu cred ca era cazul sa spui ca omul tau raporteaza una pietei romanesti si alta catre EUROSTAT din cauza faptului ca e platit cu suma modica de 800 de lei. Tine mai degraba de lipsa de profesionalism sau de tratare a subiectelor in stil dambovitean sa omiti un semn minus, chiar daca el era aplicat unui 0,2% ce tine de domeniul erorilor de sondaj (sa nu uitam nici faptul ca cifrele sunt adevarate nisipuri miscatoare).

La fel de incorecta mi se pare si schimbarea de macaz a celor care in urma cu niste ani aratau cu degetul spre Palatul Victoria dupa doua trimestre de scadere, iar acum ne indeamna la studiu si meditatie, in aceeasi situatie. Ba mai mult, cauta explicatii docte, indemnandu-ne sa ne aplecam cu atentie asupra unei complicate metodologii americane, inainte de a da un astfel de verdict. Interesul poarta fesul, vorba romanului!

Tot intre contradictii si zazanii navigheaza si bancherii. De multa vreme ei atrag atentia asupra faptului ca stau cu fundul pe sacul de bani din lipsa de proiecte bancabile. Tradus aceasta inseamna ca economia merge si nu prea! Lasam la o parte costurile inca prohibitive, chiar daca au coborat in 2014 destul de simtitor. Toata lumea se reorienteaza in jurul clientului, reinviind banalul Clientul nostru, stapanul nostru! Pana la proba contrarie! Pentru ca daca ii asculti pe antreprenori, e posibil sa nu mai sti ce sa crezi. Pana una alta nu pot sa nu remarc o alta facatura de marketing a bancherilor care, dupa umila mea opinie, nu isi are locul. Bancile premiaza clientii care iau credite cu excursii sau masini. Mai sa fie, si-au schimbat bancile corebusiness-urile si eu nu am aflat? Iar asta vine dupa ce, intr-o anumita perioada, cateva banci ii premiau pe cei care isi plateau ratele la timp. Altfel spus, era un fel de recunoastere a faptului ca rambursarea creditului e mai mult sau mai putin obligatorie! Ciudat, nu vi se pare? As fi perfect de acord sa dai conditii speciale bunilor platnici al anumite servicii, sa tii cont de aceasta istorie pozitiva cand solicita alta finantare. Dar asta e cu totul alta mancare de peste!

Pana se lamuresc cu totii cum e cu economia si cu bankingul, sa ne pregatim cu totii de Marea Zazanie Nationala, cu prologuri ce vor tine apoape doua luni si se va desfasura in doua etape, pe 2 si 16 noiembrie. Si sa fim atenti, poate de undeva mai rasare vreun Nenea Iancu de la Ploiesti. Ca tare multe ar avea de consemnat si publicat!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *