Ce-i de facut cand BRIC-ul ajunge sa nu mai fie ce-a fost?

laurentiu-rosoiuLaurentiu ROSOIU

Daca in momentele de maxima amplitudine a crizei care a pus pe butuci lumea dezvoltata economiile BRIC inregistrau maximul lor de anvergura, pe masura ce tensiunile slabesc in spatiul economic occidental, economiile fanion ale statelor emergente incep sa-si arate slabiciunile. Fie ca sunt de date de modelul de crestere economica, fie de problemele de natura politica sau sociala, dificultatile cu care economiile BRIC se vad nu doar in miscari de strada, ca in Brazilia, sau in reducerea ratelor de crestere economica, dar si in evolutia unor indicatori economici de referinta, precum indicii bursieri sau ratele CDS-urilor.

Multi ani, inca dinainte de anul 2001 cand a fost lansat termenul de BRIC, si pana recent – si mai ales in ultimii ani, cand criza economica inceputa in 2008 a fost in plina derulare prin lumea dezvoltata – tari precum Brazilia, Rusia, India, China sau Africa de Sud (din initialele primelor patru fiind format acronimul BRIC la care, in 2010 a fost adaugat “S”-ul de la “South Africa”, transformandu-se in BRICS) au fost creditate cu o capacitate aproape inepuizabila de a creste economic, fiind, nu de putine ori numite “salvatoare” ale lumii, si ale economiilor occidentale dezvoltate, care, prin comparatie erau (si sunt inca!) considerate a se afla in pragul colapsului.

BRIC, si ulterior BRICS au fost adevarati campioni timp de mai bine de doua decenii, iar cresterile economice spectaculoase, impreuna cu o majorare accelerata a ponderii si influentei acestora in economia – si astfel, in politica globala, au fost printre argumentele acelor tot mai multi investitori si analisti pentru care BRICS-ul ilustreaza o noua paradigma economica (si politica!): un model imun la “bolile” modelului economic occidental; un model care va permite statelor/economiilor amintite sa ia locurile ocupate, inca, de mari economii occidentale.

PROGNOZE …. O astfel de perspectiva este, aparent, bine ancorata in evolutiile trecute – care arata ca jucatorii majori ai lumii in curs de dezvoltare au recuperat masiv din decalajele care-i desparteau de “rivalii” lor din lumea dezvoltata – evolutii pe baza carora s-au facut numeroase prognoze, care mai de care mai spectaculoase si mai sumbre pentru lumea occidentala.

Printr-o extrapolarea acestor trenduri, in care, pe de o parte BRIC-ul inregistra noi maxime de crestere economica, iar pe de alta parte Vestul se adancea in criza, nu putine au fost rapoartele care prognozau caderea Vestului si/sau ascensiunea Chinei, spre exemplu; pe acest rationament, economia Chinei urma/urmeaza a o depasi pe cea a Statelor Unite pana la finele acestui deceniu (2016 sau 2019 , in functie de studii ) sau cel tarziu pana in 2030 (potrivit unui studiu realizat la inceputul anului 2013 de Price Waterhouse Coopers).

Doar ca, aceste prognoze dau imagine incompleta asupra realitatii. Spre exemplu, chiar daca PIB-ul chinez l-ar depasi pe cel american ca valoare absoluta, calculat ca PIB pe cap de locuitor insa, Statele Unite stau inca mult in fata oricareia dintre statele BRICS. Iar prognozele FMI arata ca aceasta distanta se va mentine pentru mult timp de aici inainte.

Untitled
Grafic 1: PIB/cap de locuitor in economiile BRIC, si in cele dezvoltate (USD pe cap de locuitor)

PIB-ul pe cap de locuitor din SUA se va mentine la un nivel de circa 3-4 ori mai ridicat decat cel din China, pana in 2018.
Sursa: World Economic Outlook din aprilie 2013, updatat in iunie

… SI PROGNOZE. Deasemeni, privite prin prisma celor intamplate cu Japonia (careia, prin anii ’80, i se prognoza ca va ajunge cea mai mare economie a lumii pana la finele secolului XX), actualele prognoze trebuiesc luate in consideratie cu ceva mai mult scepticism.

Un astfel de scepticism fiind necesar in mod special prognozelor privitoare la China – si nu doar pentru ca datele statistice furnizate de oficialitatile chineze trebuiesc ele insele tratate cu neincredere – ci si, mai ales, pentru faptul ca pana si acestea incep sa arate indoielnic.

Astfel, spre exemplu, incepand cu 2009, rata de crestere economica a economiei Chinei a intrat pe un trend pronuntat descendent, de la un nivel procentual masurat cu doua cifre, pana la un nivel de circa 7%.

Iar celelalte BRIC nu fac exceptie de la aceasta tendinta. Astfel, rata de crestere a economiei Braziliei a scazut de la 4,5% la 2%, cea a economiei Rusiei de la 7% la 3,5% iar cea inregistrata de economia Indiei de la 9% la 6%.

Untitled2
Grafic 2: Crestere economica … in scadere

Rata de crestere a economiilor BRICS a scazut simtitor in ultimii doi ani (graficul ilustreaza cresterea economica anuala a economiilor analizate in termeni procentuali).

Sursa: World Economic Outlook din aprilie 2013, updatat in iunie

Este adevarat ca fiecare dintre aceste economii a avut in ultimii ani o rata de crestere semnificativ mai mare decat cea a oricarei alteia dintre economiile dezvoltate concurente. Iar in cazul Chinei, aceasta realitate este cu atat mai evidenta.

Intrebarea care se naste insa este daca acest ritm de crestere este suficient de mare pentru ca economia reala a fiecareia dintre cele patru (sau cinci) tari sa poata resorbi si depasi dezechilibrele de care sufera.

Altfel spus, spre exemplu, atata timp cat economia chineza in ansamblu creste cu o rata suficient de mare pentru a genera veniturile si increderea necesare pentru a sustine preturile imobiliarelor peste un anumit prag, sistemul bancar chinez si deci economia nationala in ansamblu, nu sunt in mod deosebit amenintate.

Insa, o rata de crestere mare prin comparatie cu cea a “economiilor occidentale rivale”, dar insuficient de mare pentru a genera elementele de input amintite mai sus, poate scoate la iveala dezechilibrele majore de care China sufera, si poate duce la implozia acesteia (un material mai cuprinzator pe aceasta tema poate fi gasit aici).

Iar problemele Chinei par a fi abia la inceput, deoarece a doua (cel putin deocamdata) economie a lumii pare a suferi de toate problemele de care sufereau inaintea crizei economiile vestice (un alt material pe aceasta tema, aici).

Este adevarat ca in China s-au luat deja o serie de masuri pentru prevenirea inflamarii excesive a pietei imobiliare, inainte ca aceasta sa se transforme efectiv intr-o bula, dar amploarea acestui fenomen, precum si, mai ales, dimensiunea activelor toxice din sistem, sunt intr-o foarte mare masura o necunoscuta.

SCURT ISTORIC AL ASCENSIUNII BRIC.
In 1980, China si India impreuna realizau circa 5% din PIB-ul global. In prezent, cele doua economii realizeaza circa 20% din PIB-ul intregii lumi.

Tranzitia de la o cifra la alta a generat schimbari majore la nivel global, iar comertul mondial s-a reasezat pe cu totul alte coordonate. Cateva sute de milioane de oameni au intrat pe piata globala a muncii, ceea ce a pus o presiune majora pe nivelul salariilor si pe ratele dobanzii, si subsecvent a dat un impuls fantastic investitiilor si inovatiei. Schimburile de bunuri si resurse, de la titei la vinuri si arta au explodat si au determinat reorientarea investitiilor si serviciilor catre alte domenii pana atunci de nisa sau cel putin exotice.

Criza ultimilor ani pare a fi insa tocmai sfarsitul acestei paradigme – care, paradoxal, este cea care a sustinut ascensiunea BRIC intr-o prima faza. “Un BRIC” ce se afla intr-o situatie din ce in ce mai putin roza, in conditiile in care forta de munca din China se reduce si imbatraneste (de aceea discutiile privind renuntarea la politica unui singur copil http://www.gandul.info/international/premiera-in-china-autoritatile-ar-putea-renunta-la-politica-unui-singur-copil-care-va-fi-limita-admisa-de-stat-si-cu-cat-va-creste-populatia-tarii-11205488 ), Brazilia si Rusia sunt puse in incurcatura de scaderea pretului materiilor prime ( nu doar ca urmare a crizei economiilor dezvoltate, ci, mai ales in ultimii ani, si ca urmare a scaderii cererii venite din China), fapt care le pune la grea incercare bugetele fiindu-le reduse incasarile; si asta in timp ce, pe de alta parte, competitorii BRIC (adica economiile occidentale) dau semne de stabilizare si chiar de revenire, proces care, paradoxal, este sustinut intre altele (chiar!) si de scaderea preturilor la materiile prime.

RELANSAREA SPATIULUI ECONOMIC OCCIDENTAL.
Iar schimbarea paradigmei valabile ultimele doua decenii este cu atat mai relevanta cu cat, pe langa faptul ca spatiul economic occidental da semne de revenire, din punct de vedere fundamental, economiile dezvoltate stau semnificativ mai bine la capitolul incredere.

Asta se vede nu doar in nivelul ratingurilor suverane – elemente luate in calcul in cadrul procesului de investire/dezinvestire de orice mare jucator din lume – care sunt semnificativ mai bune, dar si in nivelul riscurilor asociate acestora, masurate de piata prin intermediul CDS-urilor (ale caror rate sunt mult mai mici in cazul economiilor dezvoltate).

Tabel 1: Ratinguri suverane ale statelor BRIC prin comparatie cu cele ale statelor dezvoltateUntitled3
Economiile occidentale au in continuare ratinguri suverane semnificativ mai bune decat cele ale statelor BRIC
Sursa: www.damodaran.com

Iar prima jumatate a anului 2013 confirma imbunatatirea situatiei economiilor dezvoltate si inrautatirea situatiei economiilor BRIC. Astfel, in prima jumatate a anului 2013, riscul de default masurat prin CDS a crescut cu 73% (de la 1,44% la 2,5%) in cazul Braziliei, cu 73,53% (de la 1,02% la 1,77%) in cazul Chinei, si cu 43% (de la 2,03% la 2,91%) in cazul Africii de Sud.

Tabel 2: Cea mai mare crestere a riscului masurat prin CDS in prima jumatate a anului 2013
Untitled4
Trei dintre economiile BRIC(S) se afla in topul tarilor care au avut cele mai mari cresteri ale riscului de credit in prima jumatate a acestui an
Sursa: www.damodaran.com

Spre comparatie, riscul de faliment masurat prin indicatorul CDS, in cazul economiilor dezvoltate, este nu doar semnificativ mai mic ci si in scadere in primele sase luni ale anului.

Tabel 3: Cea mai mare scadere a riscului masurat prin CDS in prima jumatate a anului 2013
Untitled5
Germania si SUA, ca cele mai de seama exponente ale spatiului economic occidental se afla in topul tarilor care au avut cele mai mari scaderi ale riscului de credit in prima jumatate a acestui an

Sursa: www.damodaran.com

Iar evolutiile de mai sus sunt cat se poate de bine ancorate in economia reala, in conditiile in care SUA, ca urmare a efectelor generate de exploatarea gazelor de sist (intre care, in mod special reducerea semnificativa a costului energiei), se repozitioneaza pentru un nou ciclu de crestere (un material mai cuprinzator cu privire la efectele exploatarii gazelor de sist asupra economiei SUA, poate fi gasit aici).

Si acesta este doar unul dintre motoarele relansarii spatiului economic occidental. Revenirea acestuia ar putea fi sustinuta de finalizarea rapida a negocierilor dintre SUA si UE in vederea unui acord de liber schimb, care ar impulsiona mai mult decat semnificativ schimburile comerciale intre cele doua zone economice. Ceea ce ar insemna nu doar economii si venituri realizate la scara larga de agentii economici de pe cele doua maluri ale Oceanului, cat si, mai ales, un plus de competitivitate prin comparatie cu economiile emergente (cateva detalii privitoare la acest acord pot fi gasite aici).

Si dincolo de orice rapoarte, analize sau prognoze, perspectivele nu tocmai faste pentru economiile BRIC se vad in egala masura si in evolutiile indicilor bursieri – indici care, la finele lunii iulie 2013 marcau scaderi de pana la 25% fata de valorile inregistrate in urma cu trei ani, in luna iulie a anului 2010.

Grafic 3: La finele lunii iulie 2013 indicii reprezentativi pentru pietele de capital din China si Brazilia marcau scaderi de circa 25% pe ultimii trei ani.

Untitled6

Sursa Bloomberg

Prin comparatie, indicii burselor celor mai reprezentative pentru spatiul economic occidental au inregistrat in aceeasi perioada aprecieri de pana la 50%.

Grafic 4: La finele lunii iulie 2013, indicele Dow Jones marca o apreciere de circa 50% fata de valorea inregistrata in urma cu trei ani.

Untitled7

Sursa Bloomberg

Acestea sunt doar cateva dintre datele care arata ca analistii si economistii care au mizat, si poate mai mizeaza, pe economiile BRIC, ar trebui sa-si revizuiasca strategiile … iar pentru micii investitori, pot fi indici ca vremea investitiilor exotice incepe sa apuna, iar economiile dezvoltate ar putea incepe sa devina “noul BRIC(S)”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *