Companiile romanesti in topul zonal: zdrobite de Polonia, sub Ungaria dar peste Ucraina

Zemanta Related Posts ThumbnailNorel MOISE

Europa Centrala si de Est ramane o zona interesanta pentru investitori, chiar daca uitandu-ne in graficul de evolutie a ISD corespunzator Romaniei, nu prea ne vine a crede. De fiecare data gandeam ca mai jos de atat nu se poate si tot de fiecare data eram luati prin surprindere de cifrele seci care relevau inca o alunecare. Si as mai adauga o intrebare retorica, innainte de a ne apleca asupra rezultatelor analizei ce constituie subiectul acestui material editorial: indiferent de cat de bune sunt cifrele de afaceri si profiturile companiilor analizate, cat de mult beneficiaza statele in care activeaza, de pe urma investitiilor. Un singur exemplu, in Top 100 de exportatori de la noi doar 2 companii sunt cu capital romanesc. Cifrele de afaceri cresc exporturile si profiturile la fel, dar la impartire noi tot fluieram a paguba. Departe de mine ideea dea  fi contra fluxului investitional extern- s-ar cuveni insa un tratament mai atent pentru capitalurile indigene, nediscriminatoriu (nici pozitiv, nici negativ). Poate am avea si noi la un moment dat un kilometru de autostrada la costuri comparabile cu Germania, dacpa e sa dam un singur exemplu de economei renascuta din propria cenusa si prin propriile eforturi.

Revenind la ideea articolului, un indice foarte interesant, relevant pentru a decela evolutia economiilor din zona mai sus amintita este cel propus de cunoscuta agentie Coface. Aceasta a ajuns la cel dea l cincilea studiu anual privind cele mai importante  500 de companii din Europa Centrala si de Est (Coface CEE Top 500). Studiul clasifica cele mai puternice 500 de companii din regiune, luand in considerare atat cifra de afaceri, cat si factori aditionali precum: numarul de angajati, mediul de afaceri, sectoarele si piata in care acestea activeaza.

Rezultatele studiului probeaza inca odata soliditatea liderului Polonia dar subliniaza si problemele destul de serioase pe care le au Romania si mai ales Ungaria, in materie de profitabilitate.  Per ansamblu, economia Europei Centrale si de Est a cunoscut o usoara dezvoltare, caracterizata de o crestere medie anuala de 1,2%, comparativ cu 5% in pietele emergente. Cu toate ca exista inca diferentieri, regiunea economica a tarilor din Europa Centrala si de Est este parca mai eterogena ca niciodata. In timp ce unele inca se lupta cu recesiunea si ratele negative de crestere a PIB, altele raporteaza o crestere economica stabila. PIB pe cap de locuitor variaza intre sub 3.000 EUR in Ucraina, la peste 17.000 EUR in Slovenia. Unele tari – precum Republica Ceha – au fost foarte afectate de recesiunea din zona euro, iar altele – precum Estonia – au prezentat o rata de crestere considerabila. Un fapt ingrijorator, rata insolventelor  aproape ca s-a triplat (iar pentru 2013 analistii vad o continuare a trendului). Rata insolventelor a crescut dramatic in Bulgaria si Croatia, in timp ce Estonia si Letonia prezinta o trendinta pozitiva.

Revenind la evolutia companiilor, in ciuda crizei economice, cei 500 jucatori din topul regional si-au crescut cifra de afaceri cu 5%, ajungand la peste 628 miliarde euro in 2012. Cu toate acestea, performanta nu a condus la o dezvoltare stabila a profitului net. Daca in 2011 companiile de top din CEE si-au imbunatatit profiturile, in 2012 acestea au scazut cu aproape 32%, de la 30 miliarde euro la 20 miliarde euro.

Numarul angajatilor din companiile aflate in Top 500 CEE cunoaste o evolutie pozitiva, acesta prezentand o usoara crestere, cu 1,5% fata de anul trecut. Dar imaginea de ansamblu este destul de eterogena, cresterea ratelor somajului mergand mana in mana cu ratele ridicate de excludere ale companiilor din top, asa cum ne arata si studiul.

Cei mai importanti jucatori economici ai regiunii CEE provin din Polonia: o treime din companiile de top (171 de companii, 34,2%). Astfel, aceasta si-ar putea consolida semnificativ pozitia de lider daca tinem cont de faptul ca in 2011detinea numai  31,8% din companiile de top). Cele mai puternice companii poloneze ar putea genera o cifra de afaceri de 234 miliarde euro, cu o crestere de 6% fata de anul trecut. In ciuda unei pierderi de 30%, companiile poloneze raman, totusi, in top din punctul de vedere al profitului net (2012: 8,460 miliarde euro; 2011: 12,014 miliarde euro). Aceasta tara a demonstrat – chiar si dupa cea mai puternica crestere a PIB-ului din UE in 2011 – o incetinire brusca in 2012, in timp ce insolventele au atins niveluri record in aceeasi perioada.

Surprinzator sau nu, Ungaria se afla pe locul secund in Top 500 CEE din punct de vedere al numarului de companii cu care este reprezentata (66 – 13,2%). Aceasta a fost clasata pe locul al treilea in 2011, desi performantele economiei sale (PIB) au scazut cu 1,7%, iar cifra de afaceri a celor mai importante companii a crescut usor pana la 240 miliarde euro (+2,2%). Analistii externi recomanda o monitorizare atenta a economiei tarii, deoarece profitul net este in scadere la an la an (-27.5%).

Evolutia economiei Romaniei poate fi interpretata si ca un plus si ca un minus: daca ne gandim ca Ungaria de surclaseaza, e de rau; daca tinem cnt ca am trecut peste Ucraina, e de bine. Intradevar Romania a scos Ucraina de pe podium si a urcat de pe locul cinci pana pe trei. Acest lucru poate fi explicat printr-o crestere cu 22,7% a numarului de companii si un total de 54 de companii in clasament. In ciuda numarului mare de companii din cadrul Top 500, cifra de afaceri nu s-a caracterizat prin valori foarte ridicate, lasand Romania pe locul cinci (48,559 miliarde euro, +10,8%). De asemenea, tara noastra este clasata pe locul cinci si din punctul de vedere al profitului net (37,7%). Ucraina, cea care a fost clasata pe locul al doilea in 2011, si-a pierdut pozitia, deoarece companiile nu au performat corespunzator, iar 28 dintre acestea au fost eliminate din Top 500.

Sectorial, industria de petrol si gaze are, din nou, o pondere foarte mare in clasamentul realizat de Coface pentru cele mai puternice companii din CEE. Astfel, 65 de companii au generat un profit total de 162 miliarde euro (+6%), mai ales daca luam in considerare faptul ca 2012 a fost un an dificil, iar profitul total net a scazut cu 34,6%.

Cea de-a doua pozitie, departe de lider, este ocupata de sectorul furnizorilor de energie. 51 de companii nu au atins nici macar jumatate din valoarea cifrei de afaceri a industriei de petrol si gaze (76 miliarde euro). Rata medie de crestere in acest sector este promitatoare (+11%), dar companiile au reactionat la cererea redusa de energie din cauza recesiunii, prin disponibilizarea personalului (-12.9%) si au avut de suferit o scadere brusca a profitului.

Surprinzator, sectorul Auto a reusit in acest an sa intre in Top 3 Sectorial – 42 de companii au realizat o cifra de afaceri de aproximativ 63 miliarde euro, cele mai mari cote provenind din Republica Ceha si Slovacia. Desi profitul net a scazut cu aproape 33%, companiile din sectorul Auto au angajat suplimentar 6.500 de persoane.

Cele mai mari cresteri ale cifrei de afaceri au fost raportate de catre companiile de distributie auto, industrie alimentara si comertul cu ridicata. In cadrul Top 500 CEE, mai multe sectoare au prezentat tendinte descendente: Constructiile, Electronica, Industria metalelor, Mineritul si Telecomunicatiile. Constructiile au fost, in mod traditional, cele mai grav afectate de criza economica, iar cele sapte companii din acest sector, care sunt prezente in clasament au fost caracterizate de o scadere a cifrei de afaceri (-9%), a numarului de angajati (-8% in 2012) si de cele mai multe insolvente din CEE.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *