Stiati cine a semnat bancnotele?

Bancnotele romanesti, asa cum le cunoastem, sunt o parte integrata a vietii noastre de zi cu zi. Le purtam zilnic in buzunare si-n portofele dar oare cata atentie am acordat pana acum detaliilor de pe ele? Pe langa clasicele figuri ale personalitatilor de marca din istoria romaneasca sau nelipsitele elemente de siguranta, cata atentie ati acordat vreodata semnaturii guvernatorului de pe aceste bancnote? Stiati ca, dupa `90, nu doar Mugur Isarescu a semnat bancnotele romanesti in calitate de guvernator? Stiati ca a mai existat un guvernator?

Prof. univ. Dr. Mugur Constantin Isarescu, este nascut la 1 august 1949 in Dragasani, jud. Valcea iar mai tarziu devine absolvent al Facultatii de Comert Exterior – A.S.E. Bucuresti. Dupa revolutia din 1989, a lucreaza la Ministerul Afacerilor Externe, apoi ca reprezentant comercial la Ambasada Romaniei din Statele Unite ale Americii, iar din septembrie 1990 este numit Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, pozitie ce o pastreaza si astazi, devenind o figura emblematica pentru economia din Romania.

Pe parcursul evolutiei profesionale a lui Mugur Isarescu, spre sfarsitul anului 1999 are loc un moment de cotitura pentru el, la data de 16 decembrie 1999 a devenit Prim-ministru al Romaniei, dar dupa numai un an, coalitia aflata atunci la putere a pierdut alegerile (in noiembrie 2000). Guvernul condus de el a elaborat strategia economica de aderare la Uniunea Europeana. In perioada in care a fost prim-ministru, Banca Nationala fiind condusa de catre prim-viceguvernatorul Emil Iota Ghizari.

Dr. Emil Iota Ghizari s-a nascut la data de 17 septembrie 1951, in orasul Constanta. A absolvit Facultatea de Finante si Contabilitate din cadrul A.S.E. Bucuresti. Dupa absolvirea Facultatii, in octombrie 1975, Emil Ghizari a fost incadrat ca inspector la Banca de Investitii

In perioada in care guvernatorul Mugur Isarescu a fost prim-ministru al Romaniei (decembrie 1999 – decembrie 2000), dr. Emil Ghizari a indeplinit pentru o perioada functia de guvernator interimar al BNR iar dupa revenirea lui Mugur Isarescu ca guvernator al BNR, Emil Ghizari ramane Prim-viceguvernator al Bancii Nationale a Romaniei.

Pe parcursul perioadei in care a indeplinit functia de guvernator interimar, Emil Ghizari a adoptat o masura puternic discutata la acea vreme dar care a trecut aproape neobservata de catre marea masa a populatiei: el a semnat in dreptul guvernatorului pe bancnotele de 10.000 lei vechi si 500.000 lei vechi pe suport de polimer. Dupa revenirea in fruntea BNR a lui Mugur Isarescu, acesta a emis doua noi tipuri de bancnote de 10.000 lei vechi si 500.000 lei vechi identice cu primele, cu exceptia faptului ca semnatura lui Ghizari a fost inlocuita cu aceea a lui Isarescu.

Semnaturile celor doi si diferentele dintre acestea, pot fi observate pe bancnotele de 10.000lei vechi si 500.000lei vechi, dupa cum urmeaza:

Asa cum este prevazut, la semnatura guvernatorului de pe bancnote este adaugata si semnatura casierului central iar pentru perioada 1991 – 2013, pe post de casier central, au fost:


Dan Florescu – 1991-1999

Ionel Nitu – 2000-2013
Sursa imagini: Wikipedia.org, BNR.ro.
Autor: Ionel Timisan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *