Revista presei economice- 8 noiembrie 2013

Bancile trebuie sa revina la functia de baza – creditarea
Banking News

 

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu,  a declarat ca bancile ar trebui sa reduca dobanzile la credite pana la nivelul in care va aparea cererea de creditare.

Dupa ce BNR a redus dobanda de referinta, oferind un “stimulent” bancilor, guvernatorul bancii centrale se astepta ca bancile sa reactioneze pozitiv la aceasta decizie, iar conform declaratiei acestuia, “daca bancile nu vor sa dea credite, atunci sa traga obloanele”.

Seful BNR a subliniat si faptul ca bancile s-au axat pe o crestere a veniturilor din comisioane si din cardurile de credit, care au saturat piata.

Bancile trebuie sa revina la functia lor de baza, creditarea, pentru ca piata cere credite, cererea interna creste lent iar solutia unei accelerari ar fi reducerea dobanzilor.

 

China, un model de urmat in ceea priveste dezvoltarea economica
Capital

 

Confom unui raport prezentat de Biroul National de Statistica din China, economia nationala a Chinei a inregistrat o dezvoltare accelerata in cei 35 de ani de aplicare a politicii de reforma si deschidere catre exterior.

Astfel, in perioada 1979 – 2012, economia Chinei a inregistrat un ritm mediu anual de crestere de 9,8% comparativ cu doar 2,8%, media de crestere a economiei mondiale.

In 1978, practic inainte de a se aplica aceasta politica de reforma si deschidere catre exterior, economia Chinei ocupa locul zece la nivel mondial, pentru ca in anul 2010 China sa ajunga a doua entitate economica a lumii.

Ponderea economiei chineze in totalul economiei mondiale a crescut de la 1,8% in 1978 la 11,5% in 2012, iar odata cu declansarea crizei financiare internationale, China a devenit unul dintre actorii principali pentru stimularea relansarii economiei mondiale cu o contributie de peste 20% la cresterea mondiala.

Catalin Iftenie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *