Revista presei economice- 19 iulie 2013
Isarescu: Salvarea unei banci mari cu banii de la buget costa enorm si devine un atac la democratie
Ziarul Financiar
Guvernatorul BNR Mugur Isarescu atrage atentia asupra faptului ca noile reglementari europene ridica de pe umerii contribuabililor costul salvarii bancilor, costuri enorme din banii de la buget care ajung sa reprezinte chiar un atac la democratie.
Criza financiara actuala a impus necesitatea unui raspuns eficace in ceea ce priveste managementul iesirii de pe piata a institutiilor aflate in dificultate si in principal a bancilor “too big to fail”. Din pacate problema bancilor prea mari pentru a da faliment nu poate fi rezolvata prin solutia bancii-punte sau a instrumentelor de vanzare de active. De asemenea in cadrul seminarului organizat la BNR, guvernatorul afirma ca “Din fericire, in Romania nu avem banci foarte mari comparativ cu cele internationale. Unele sunt mari comparativ cu economia romaneasca. Noul cadru european va introduce recapitalizarea interna”.
In contextul international actual, guverne si banci centrale au alocat fonduri substantiale pentru salvarea unor banci, in principal de importanta sistemica, si au recurs la reducerea dobanzilor de referinta la minime istorice, de asemenea implementand masuri neconventionale de politica monetara pentru stabilizarea sectorului financiar.
Ridicand in discutie si cazul Bank of Cyprus din primavara, care a afectat 0,7% din sistemul bancar, Isarescu a spus ca BNR s-a temut de o eventuala contagiune, de panica bancara fiind mai putin ingrijorata de soarta celor 100 de deponenti, cu depozite de peste 100.000 de euro: “Ati vazut cat taraboi s-a facut. Fie vorba intre noi, daca te-ai dus la o dobanda de 5-6% in euro sau dolari, nu crezi tu, deponentule, ca ti-ai asumat un risc, cand dobanzile in lume sunt de maximum 1%? Vreti sa va recuperati in intregime banii fara sa tremurati deloc, dand vina, eventual, pe domnul Cinteza (Nicolae Cinteza, directorul Directiei de Supraveghere din cadrul BNR – n. red.) ca nu s-a ocupat de dumneavoastra? Noi, ca sa o spun acum foarte clar, n-am purtat grija celor 100 de deponenti foarte tare”.
Continua schimbarile la varful Tiriac Holdings
Capital
Anul 2013 pare a fi anul schimbarilor in cadrul grupului Tiriac Holdings grup ce reuneste peste 40 de companii private autohtone din cadrul sectoarelor principale: auto, imobiliare, servicii financiare, leasing, transport aerian si energie. In cadrul grupului, detinut de omul de afaceri Ion Tiriac, doar in urma cu doua luni, Petru Vaduva a fost inlocuit cu Leonard Leca in functia de CEO, iar mai nou functia de director de marketing a fost preluata de Dana Barbulescu.
Dana Barbulescu are o istorie importanta in cadrul grupului inca din 2007 cand a detinut la inceput functia de marketing si PR Assistant la Romcar (in stansa legatura cu marca Ford), avansand in functia de marketing & PR Specialist in 2008 pentru ca, la inceputul lui 2010, sa treaca la Hyundai Auto Romania, companie tot din cadrul grupului.
Din Ianuarie 2011 si pana acum cateva zile, actualul director de marketing al Tiriac Holdings a detinut functia de marketing si PR manager al importatorului marcii coreene Hyundai in Romania
BCR: Multe tendinte negative invocate de Moody’s s-au inversat ori sunt in imbunatatire
Ziarul Financiar
Aseara agentia de rating Moody’s a anuntat retrogradarea de la Ba1 la Ba3, a ratingului pentru depozitele pe termen lung a BCR, lucru datorat faptului ca banca intampina dificultati pe termen mediu pana la revenirea la profitabilitate sustenabila, mentinerea trendului continuu a inrautatirii activelor bancare, precum si posibila solicitare si necesitate de capital suplimentar a bancii. Ca raspuns oficialii bancii BCR au declarat: “Consideram ca actiunea de rating se bazeaza mai degraba pe cateva tendinte economice, de piata si financiare din perioada deja scursa, din care mai multe, daca nu majoritatea s-au inversat in mod semnificativ sau sunt in proces de imbunatatire in prezent.” sustinand ca schimbarea ratingului de catre Moody’s s-a facut pe baza informatiilor din mediu public, respectiv fara o documentare detaliata. Daca analistii ar fi asteptat publicarea rezultatelor financiare pe semenstrul I, programata pe 30 iulie, acestia ar fi avut o imagine mai clara asupra situatiei reale a bancii.
In prezent BCR este cea mai mare banca de pe piata, cu depozite de la clienti de 37,4 mld. lei (8,5 mld. euro) la sfarsitul lunii martie – acestea constituind principala sursa de finantare a institutiei de credit. Tot ieri Moody’s a retrogradat si ratingul celei de a doua banci ca marime si anume BRD, pentru depozite pe termen lung, cu perspectiva negativa, agentia invocand aceeasi dificultate spre revenirea la o profitabilitate sustenabila in 2013. De asemenea, analistii anticipeaza deteriorarea in continuare a calitatii activelor BRD. Invocand politica grupului Societe Generale, reprezentantii BRD nu au facut nici o declaratie.
Tvigun Cazimir Eugen
Leave a Reply