Scurta analiza macroeconomica la nivel mondial – august 2012

Andrei Radulescu, Senior Investment Analyst SSIF Broker

Climatul macroeconomic mondial a continuat sa se deterioreze in luna august, pe fondul resimtirii consecintelor valurilor Marii Recesiuni. Indicele Baltic Dry – barometru al comertului international – a scazut cu peste 20%, pana la 703 p., in apropiere de minimele record consemnate in februarie. Deteriorarea climatului la nivelul economiei reale pe mapamond este evidentiata in principal de datele din sfera industriei prelucratoare – motorul relansarii economiei in urma primului val al crizei mondiale.

Pe de alta parte, climatul din economia financiara a continuat sa se amelioreze, in asteptarea concretizarii masurilor promise de principalele banci centrale pe mapamond (BCE, FED).

La nivelul economiei americane am asistat la o evolutie mixta a indicatorilor macroeconomici comunicati in ultima perioada. Pe de o parte, industria prelucratoare s-a contractat pentru a 3-a luna consecutiv in august, conform indicatorului ISM, iar evolutia comenzilor in industrie exprima premise nefavorabile pe termen scurt pentru motorul relansarii economiei in urma primului val de criza. Pe de alta parte, sectorul de servicii a accelerat in august conform indicatorului ISM.

Per ansamblu, situatia se mentine precara in piata fortei de munca, iar decelerarea inflatiei in ultimele luni exprima o probabilitate ridicata a unui nou program de masuri monetare expansioniste (QE3). De altfel, oficialii FED au semnalat acest lucru pe parcursul ultimelor saptamani.

In Zona Euro climatul recesionist persista, pe fondul resimtirii crizei datoriilor suverane. Industria prelucratoare s-a contractat pentru a 13-a luna consecutiv in august, in timp ce sectorul de servicii a scazut pentru a 7-a luna consecutiv, conform indicatorilor PMI. Rata somajului a consemnat un nou record, 11,3% in iulie.

Continentul asiatic resimte climatul dificil din America si Europa, prin prisma dependentei de fluxurile economice derulate cu aceste regiuni. China se confrunta atat cu declinul cererii externe, dar si al fluxurilor investitionale straine directe.

Pe plan intern, evolutia indicatorilor macroeconomici din ultima perioada exprima faptul ca iesirea din recesiune consemnata in T2 ar putea fi temporara. Climatul din Zona Euro (principalul partener economic) se resimte la nivelul exporturilor, cu impact nefavorabil pentru industrie. Criza politica din vara acestui an se resimte nefavorabil la nivelul investitiilor, atat private, dar si publice (evolutii nefavorabile ale sectorului de constructii in iulie). Pe de alta parte, comertul cu amanuntul a continuat sa evolueze in teritoriu pozitiv la inceputul semestrului II.

Evolutiile din sfera economiei reale in principalele economii de pe mapamond dar si din Romania pe parcursul lunii august nu au surprins ipotezele din scenariul macroeconomic central de la Raportul Macroeconomic elaborat in iulie. Prin urmare, nu am modificat previziunile pe termen scurt privind evolutia principalilor indicatori macroeconomici din aceste economii.

La nivelul economiei financiare am asistat la aprecieri ale indicilor bursieri (indicele MSCI World a consemnat un avans lunar de 2%). Aceasta evolutie a fost determinata de asteptarile privind implementarea unor noi masuri monetare expansioniste, atat in Statele Unite, dar si Europa sau China, o parte din ele fiind concretizate la inceputul lunii septembrie (programul Bancii Centrale Europene).

Pe termen scurt (3-6 luni) economia mondiala va continua sa evolueze la un ritm sub potential. Economiile dezvoltate vor continua procesele de consolidare bugetara si de refacere a potentialului economic (care inregistreaza in prezent nivelul minim din ultimele decenii). Economiile emergente si in dezvoltare vor continua sa fie dependente de fluxurile economice cu statele dezvoltate.

Intr-un astfel de context se va mentine dependenta intre deciziile de politica monetara ale principalelor banci centrale pe mapamond si evolutia pietelor financiare internationale. Pe termen scurt pietele de capital pe mapamond vor fi influentate in principal de evolutia indicatorilor macroeconomici, dar si deciziile de politica economica din Zona Euro, Statele Unite si China. Pietele incorporeaza in acest moment implementarea unor noi masuri monetare expansioniste in principalele regiuni ale lumii in toamna anului curent. O atentie deosebita va fi acordata si politicii bugetare din Statele Unite – fenomenul fiscal cliff.

Mentin scenariul central de la Raportul din iulie – perpective neutrale/benigne din punct de vedere macroeconomic pentru pietele de capital pe mapamond: evolutie a indicilor din pietele mature in intervalul (-7,5% : + 7,5%), evolutii ale indicilor din pietele emergente si de frontiera in intervalul (-15% : +15%).

Pe de o parte, economia mondiala nu a intrat intr-un nou ciclu, iar factorii de risc se mentin la cote ridicate, la nivelul tuturor regiunilor (Europa, Statele Unite, dar si Asia). Persistenta crizei economico-financiare in Europa, decelerarea mai multor indicatori in Statele Unite, decelerarea economiilor emergente reprezinta factori importanti care exprima premise nefavorabile pentru rezultatele raportate de companiile listate in trimestrele urmatoare.

Atrag atentia ca reintensificarea factorilor de risc ar putea determina un sentiment negativ pe pietele de capital (corectii pe pietele mature (declin de cel putin 10%) si bear market pe pietele de frontiera (-20%)).

Pe de alta parte, trebuie mentionat faptul ca actiunile sunt atractive din punct de vedere al indicatorilor de evaluare. Totodata, actiunile se mentin subevaluate si prin prisma comparatiei cu obligatiuni. Nu in ultimul rand, cel putin in Statele Unite companiile detin lichiditati importante, putand relua investitiilor in orice moment.

Decizia BCE, coroborata cu probabilitate ridicata a QE3 in Statele Unite si cu masurile recente ale Chinei (planurile de infrastructura) ar putea determina detensionarea climatului investitional pe mapamond. Cu alte cuvinte, daca aceste masuri se vor dovedi credibile pentru pietele financiare am putea asista la relansarea graduala a investitiilor in economia reala incepand cu finalul acestui an. Ramane de vazut ce se va intampla cu politica bugetara in Statele Unite si cum vor evolua evenimentele in Zona Euro.

As dori sa mentionez un aspect important cu privire la acest raport. Economia mondiala nu pare sa fi intrat intr-un nou ciclu economic. Se mentin o serie de factori de incertitudine pe mapamond pe termen scurt. In acest context, procesul de previziune macroeconomica este foarte dificil.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *