Revista presei internationale – TOP5 stiri WSJ si FT
The Wall Street Journal:
Exportul – o arma economica secreta a Germaniei
In spatele succesului exporturilor Germaniei, cea mai mare economie a zonei euro, se afla o retea vasta si eficienta de promovare la nivel global a companiilor, care ajuta la cresterea excedentului comercial al tarii, o sursa de tensiune cu SUA si aliatii europeni. Excedentul deja ridicat al Germaniei in privinta schimburilor comerciale si investitiilor a avansat cu aproape 18% in septembrie, fata de aceeasi luna a anului trecut, in timp ce alte state mari din zona euro au consemnat o inrautatire usoara a indicatorului.
Astfel de date au pus in lumina strategia Germaniei de a-si dezvolta economia prin exporturi in locul consumului intern. Trezoreria SUA a acuzat modelul economic bazat pe export al Germaniei deoarece impiedica recuperarea Europei din criza financiara.
*************************************************************************************
Germania impune o prezenta de minim 30% a femeilor in consiliile de supraveghere din companiile listate
Companiile din Germania listate la bursa vor fi obligate ca incepand din 2016 sa numeasca femei in cel putin 30% din posturile din consiliile de supraveghere, dupa ce principalele doua partide germane s-au inteles asupra cotei si a adoptarii unei legi in acest sens.
Grupul de lucru pentru femei si oportunitati egale a convenit si introducerea unor ajutoare suplimentare din partea statului pentru parintii care aleg sa lucreze part – time dupa nasterea unui copil sau pentru a-si ingriji rudele.
*************************************************************************************
Publicatii americane interzise de Beijing
Paginile online a cel putin doua institutii media internationale, cotidianul Wall Street Journal si agentia Reuters, au fost blocate pentru o anumita perioada de timp in China dupa ce au fost publicate noi dezvaluiri privind familia fostului premier chinez Wen Jiabao.
Masurile intervin dupa publicarea in ziarul american si apoi de alte canale media, a unor informatii potrivit carora fiica lui Wen Jiabao a colaborat cu entitatea financiara JPMorgan pentru a o ajuta sa faca afaceri in China – activitate pentru care ar fi primit 1,8 milioane de dolari.
*************************************************************************************
Rusia cauta un simbol pentru rubla care sa se bata cu dolarul american sau euro
Moscova incearca sa se impuna ca un centru financiar global si doreste incurajarea folosirii rublei pe plan international pentru comert si eventual ca o moneda pentru depozite, precum dolarul american sau lira sterlina. Astfel, Banca Rusiei cauta un simbol pentru moneda nationala, rubla, in incercarea de a mari importanta valutei rusesti pe piata internationala.
Aceasta a analizat peste 1.000 de optiuni de simboluri pe care ar putea sa le adopte pentru rubla, varianta finala urmand sa fie aleasa pana la 5 decembrie. Alternativele favorite pentru simbolul monedei sunt variatii ale literei rusesti “R”, care in alfabetul chirilc arata ca litera P din latina.
Ideea de a crea un simbol pentru rubla, asemenea rivalilor economici: $, € sau £, a aparut in anii 1990, insa discutiile pentru adoptarea acestuia au fost amanate, in conditiile in care Rusia s-a concentrat pe problemele financiare deja existente.
*************************************************************************************
Taxele mari pe munca blocheaza revenirea economiei italiene
Italia a inregistrat in ultimii 10 ani cea mai slaba crestere economica dintre cele 34 de tarile membre ale Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica si traverseaza cea mai indelungata recesiune de dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, unul dintre principalele motive ale acestei evolutii fiind taxele prea mari pe profit si pe munca.
Economia este inca in recesiune in urma crizei financiare, iar somajul a atins cele mai ridicate niveluri din ultimii 40 de ani. Situatia Italiei preocupa Europa, diversi oficiali ai UE avertizand ca, in absenta unor schimbari semnificative, datoria de stat uriasa acumulata de guvernul de la Roma ar putea deveni in scurt timp nesustenabila. Italia are cel mai ridicat grad de indatorare din UE cu exceptia Greciei.
*************************************************************************************
Financial Times:
Marile banci din SUA ar putea taxa deponentii in loc sa le plateasca dobanda
Populatia si companiile din Statele Unite ale Americii ar putea ajunge in situatia de a plati pentru a-si tine banii la banca, daca Rezerva Federala Americana (Fed) va reduce dobanda pe care o achita pentru fondurile atrase de la institutiile de credit. Deponentii din SUA trebuie sa accepte in prezent dobanzi apropiate de zero, dar situatia in care vor fi nevoiti sa plateasca pentru a-si tine banii la banca, ar fi una neobisnuita.
Avertismentul sefilor marilor banci din SUA evidentiaza pericolele unei strategii de care Fed s-ar putea folosi pentru a atenua impactul unei eventuale reduceri a programului de achizitii de obligatiuni, in valoare de 85 de miliarde de dolari lunar. Programul Fed introduce lichiditati semnificative in sistemul financiar si sustine pietele de capital la nivel global din ultimii ani.
*************************************************************************************
Rusia este sub socul inchiderii Master Bank
Banca centrala a Rusiei a retras licenta Master Bank, creata in 1992 si care avea in componenta consiliului de administratie pe Igor Putin, un var al presedintelui Vladimir Putin.
Autoritatea de reglementare a explicat ca nu a avut alta solutie decat sa inchida banca, dupa ce a constatat “incalcarea repetata” a legii de prevenire a spalarii banilor.
Ministerul de Interne a estimat ca sumele implicate in activitati suspecte sunt de peste 45 de milioane de euro. Consecintele pentru populatie sunt spectaculoase intrucat Master Bank are o treime din reteaua de bancomate din Rusia si este pe locul al cincilea in privinta cardurilor aflate in circulatie.
In aceste conditii, milioane de rusi s-au trezit brusc in situatia in care nu pot avea acces la conturile lor. Altii, care credeau ca nu au nicio legatura cu Master Bank, au constatat ca nu mai pot folosi cardurile, intrucat banca administra datele a alte 200 de companii mici.
*************************************************************************************
Un dealer auto din China a vandut 13.000 de masini intr-o singura zi
Un dealer auto din China a vandut pe Internet 13.000 de masini in valoare de 164 de milioane de dolari in numai cateva ore. Performanta dealerului a fost reusita de Ziua Celibatarilor, o versiune chinezeasca a Black Friday-ului american, care a generat anul acesta vanzari record pe Internet.
Ziua Celibatarilor este o sarbatoare din China care celebreaza oamenii singuri. Sarbatoarea se tine pe 11.11 (11 noiembrie), data reprezentand conexiunea dintre persoanele fara partener si cifra 1. Ziua celibatarilor a ajuns sa fie perioada din an in care se vinde cel mai mult in mediul online din China, datorita promotiilor si discount-urilor oferite de magazine.
*************************************************************************************
O frantuzoaica va conduce agentia BCE de supraveghere unica a bancilor europene
Frantuzoaica Daniele Nouy va fi numita seful agentiei BCE care va supraveghea direct cele mai mari 130 de banci europene. Nouy, in varsta de 62 de ani, va deveni astfel prima femeie dintr-o functie de top la banca centrala din zona euro, una dintre cele mai puternice din lume. Noua agentie face parte din planurile infiintarii unei uniuni bancare europene care are ca scop intarirea supravegherii prin transferarea instrumentelor de control de la nivel national la nivelul Uniunii Europene.
Daniele Nouy are experienta in reglementarea bancara si a pietei asigurarilor si a jucat un rol important in crearea pachetului de reguli cunoscut sub numele de Basel privind capitalul bancilor. In mediile bancare franceze, Nouy are reputatia unui supraveghetor extrem de strict si a unui om dur.
*************************************************************************************
Evaziunea fiscala din Elvetia, la acelasi nivel ca in Bostwana sau Nauru
Un grup format din 121 de state, infiintat de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), conduce eforturile de combatere a secretului bancar, lansate de G20, obiectivul fiind cresterea veniturilor bugetare. Luxemburg, Cipru, Elvetia, Insulele Virgine si Seychelles nu respecta standardele internationale in domeniul transparentei in sectorul bancar, potrivit unui raport privind paradisurile fiscale.
Raportul a fost realizat de o echipa de evaluatori internationali, care au analizat obstacolele practice intampinate de tarile care vor sa descopere evazionistii cu conturi in paradisuri fiscale. Deficientele constatate sunt stanjenitoare pentru centrele financiare mentionate si exista riscul ca acestea sa fie incluse pe o lista neagra de catre autoritatile fiscale si bancile de dezvoltare.
Intre alte state care au probleme in aceasta privinta sunt Botswana, Brunei, Nauru, Panama, Emiratele Arabe Unite, Liberia si Vanuatu. Alte doua tari, Austria si Turcia, indeplinesc numai partial standardele referitoare la transparenta in domeniul bancar.
*************************************************************************************
Leave a Reply