Revista presei economice 9 octombrie 2014

Consiliul Investitorilor Straini a lansat un indice care masoara perceptia asupra mediului de business
Ziarul Financiar

In randul investitorilor straini din Romania exista un sentiment general de precautie datorita perceptiei usor negative privind capacitatea de crestere economica si de atragere de noi investitii, potrivit primelor rezultate ale indicelui perceptiei despre mediului de afaceri (Business Sentiment Index),ealizat pe baza opiniilor exprimate de directorii executivi ai companiilor membre ale Consiliului Investitorilor Straini (CIS). Astfel, rezultatele cercetarii arata ca un procent scazut de respondenti (3,5%) asteapta o crestere semnificativa a veniturilor in 2014, dar majoritatea (57,69%) se asteapta doar la o usoara crestere a veniturilor in acest an. Procentul celor care asteapta o usoara crestere a crescut de la 51,5% in decembrie 2013 la 57,69% in iunie 2014.

Pentru stabilirea noului indice, membrii CIS au raspuns la o serie de intrebari legate de  aspecte precum: asteptarile legate de rezultatele operationale si de crestere, perspectivele asupra investitiilor de capital pentru anul urmator, atractivitatea Romaniei comparat cu alte zone geografice similare in care companiile respective isi desfasoara activitatea, planurile referitoare la forta de munca si aprecieri despre mediul administrativ, legislativ si fiscal.

FMI estimeaza la 40% posibilitatea ca zona euro sa reintre in recesiune
Capital

Evolutia preconizata pentru zona euro este data de contractia economiei italiene (0,2 %), cresterea neinsemnata a Frantei (0,4 %) si slabirea economiei germane, motorul zonei euro, la 1,4% in 2014. Totodata, Lagarde a dat asigurari ca, ‘daca tarile iau masuri adecvate, atat tarile cu deficit, cat si cele care au excedent, fac ceea ce au de facut, atunci se va evita acest lucru’. In raportul ‘Perspectivele Economiei Globale’, FMI a insistat ca Banca Centrala Europeana sa continue cu sprijinul monetar.

Documentul incurajeaza, de asemenea, tarile cu excedent, precum Germania, sa creasca investitiile publice, iar pe cele cu deficit sa sprijine conditiile ieftine de finantare pentru a adopta masuri fiscale de stimulare a cresterii si fortei de munca.

 

Dupa FMI, Banca Mondiala estimeaza o crestere economica in Romania de 2,7%
Wall Street

Banca Mondiala estimeaza o crestere economica in Romania de 2,7% in acest an, in urcare fata de prognoza din aprilie, dar usor sub avansul de 2,8% anticipat in iunie, potrivit datelor revizuite pentru Europa si Asia Centrala. Fondul Monetar International a revizuit, de asemenea, estimarea privind cresterea PIB-ului Romaniei la 2,4% in acest an, fata de o crestere de 2,8% prognozata in iunie. La fel ca si in cazul BM, FMI avea in aprilie o prognoza de crestere economica mai mica, de 2,2%, dar in cadrul negocierilor cu autoritatile romane folosea un interval de 2,2-2,5%.

Pentru regiunea Europa si Asia Centrala, BM anticipeaza o crestere economica modesta, de numai 1,8% in acest an si de 2,1% anul viitor, mult sub estimarile din iunie, de 2,5%, respectiv 3,7%. BM prognozeaza o scadere economica de 8% in Ucraina anul acesta, ca urmare a crizei prin care trece tara de la inceputul anului, fata de o contractie de 5% estimata anterior. Pentru anul viitor, banca anticipeaza o scadere a PIB de 1%.

 

Loredana Iuliana Baltag

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *