Revista presei economice- 9 august 2013

PIB-ul va fi din nou sustinut de agricultura
Ziarul Financiar

Vineri ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a anuntat ca Romania inregistreaza anul acesta cea mai mare productie de grau si secara din ultimii opt ani si a doua din ultimii 43 de ani, aceasta fiind de 7,3 milioane de tone. Ea a crescut cu 37% fata de productia de anul trecut. O productie record a fost inregistrata si la orz si orzoaica, precum si la ovaz si rapita.

Robor la 4% – veste buna pentru debitorii in lei
Ziarul Financiar

Ca reactie la decizia BNR de a taia dobanda cheie la un minim de 4,5%, dobanzile Robor cu scadenta la 3 si 6 luni au scazut cu circa o jumatate de punct procentual saptamana aceasta la 4.01% respectiv la 4,33%.
Fata de inceputul anului scaderea este de doua puncte procentuale, ce se concretizeaza, la un credit ipotecar de 180 000 lei , contractati pe 30 de ani, intr-o rata lunara mai mica cu 250 lei. Doar in lunile care urmeaza aceasta scadere urmeaza sa se reflecte dupa ce bancile vor ajusta si in contractele de credit nivelul indicatorilor utilizati ca baza de calcul pentru costul imprumuturilor. Pe de alta parte, exista si voci care spun ca bancherii nu sunt interesati sa ieftineasca creditele pe fondul apetitului redus pentru creditare si ca vor incerca mai degraba sa scada dobanzile la depozite pentru a-si ingrosa marjele de castig.
Cu toate acestea bancile sunt nevoite prin contract sa modifice nivelul indicatorilor folositi ca baza de calcul a dobanzii finale in functie de evolutia propriului cost de financare, astfel intr-un final costul mai redus se va reflecta si va fi transmis si catre clientii bancilor.

Cum a reusit un rus sa ia credit nelimitat cu dobanda zero pacalind bancherii
Capital

Bancile invinuiesc tot timpul clientii ca semneaza cu ochii inchisi contractele de credit fara a le citit. Dar si bancile fac la fel. Ca orice client Dimitri Argarkov a primit un contract preformulat pentru un card de credit. Acesta nu a fost pe placu lui, astfel ca a hotarat sa il scaneze si sa modifice din clauze precum: dobanda a fost micsorata la 0%, limita de imprumut a fost scoasa, iar comisioanele au fost eliminate. Au fost introduse si conditii drastice pentru banca printre care enumeram: va trebui sa plateasca clientului amenzi de 3 milioane de ruble (68 de mii de euro) de fiecare data cand incalca prevederile contractuale. Mai mult, denuntarea contractului nu se putea face decat cu plata unei sume de 6 milioane de ruble (136 de mii de euro) catre client.
Tinkoff a primit contractul si se pare ca l-a semnat fara sa il citeasca si i-a trimis clientului rus cardul de credit. “Banca a confirmat intelegerea cu termenii clientului si i-a trimis cardul de credit si o copie a contractului cu prevederile modificate. Linia de credit era nelimitata. Acesta isi putea permite sa cumpere o insula undeva in Malaezia, si banca ar trebui sa plateasca pentru ea, potrivit legii”, a declarat avocatul lui Argarkov.
Cei de la Tinkoff folosindu-se de clauzele din contractul original au incercat sa inchida contul cleintului pentru plati intarziate, si l-au dat in judecata pentru o datorie de 45 000 de ruble in dobanzi si comisioane. La inceputul acestei saptamani, instanta a decis insa in favoarea clientului. Banca a semnat contractul si este legata de el astfel ca Argarkov nu trebuie sa plateasca decat principalul sumei imprumutate, adica 19.000 de ruble.
“Au semnat documentele fara sa se uite peste ele. Au spus ceea ce spun de obicei clientii imprumutati: Nu am citit”, declarat avocatul lui Argakov.

Tvigun Cazimir Eugen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *