Revista presei economice 8 octombrie 2014

Bancile din zona euro au nevoie de o revizuire fundamentala a modelului lor de afaceri
Capital

Fondul Monetar International considera ca bancile din zona euro nu sunt capabile, dupa sase ani dupa criza financiara globala, sa sustina relansarea economica si prin urmare bancile ar avea nevoie de o revizuire fundamentala a modelului lor de afaceri.

Cu toate ca lumea are nevoie de dobanzi reduse pentru a sprijini cresterea, o reducere a costurilor de creditare ar provoca acumularea unor noi dezechilibre. Astfel, FMI recomanda bancilor din zona euro sa majoreze pretul unora din liniile de creditare si sa renunte la unele activitati pentru a sprijini investitiile companiilor.

FMI a aratat ca banci mari din zona euro nu au o profitabilitate sau rezerve de capital suficiente pentru a asigura o crestere a creditului de 5% pe an.

De asemenea, FMI recomanda autoritatilor reglementative sa se asigure ca bancile detin suficiente rezerve de capital pentru a furniza credite si a relansa cresterea economica, sa limiteze asumarea riscurilor si sa asigure o mai mare transparenta la nivelul sistemului bancar.

Numarul societatilor intrate in insolventa a scazut in primele opt luni din 2014
Financiarul

In primele opt luni ale anului 2014 putem observa o scadere a numarului societatilor intrate in insolventa, cu 14,72%, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, la 15,76%.

Municipiul Bucuresti a inregistrat cel mai mare numar de firme intrate in insolventa – 2.497, urmat de judetul Bihor -1.094, Prahova – 651 si Brasov- 645. Cele mai putine societati intrate in insolventa s-au inregistrat in judetele Calarasi -67, Neamt-67, Vaslui -103 si Giurgiu -109.

In primele opt luni ale acestui an au fost inmatriculate 70.574 persoane fizice si juridice, cu 23,48% mai putine comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

Cele mai multe inmatriculari le-am regasit in Bucuresti – 12.419, Cluj-4.033, Timis-3.186, Ilfov – 2.734 ;i Constanta-2.626. La polul opus, judetele care au prezentat cele mai putine inmatriculari au fost, Tuulcea – 555, Covasna – 579 si Ialomita – 589.

Contributiile bancilor la schemele de garantare a depozitelor bancare se vor majora
Capital

Raportul privind Stabilitatea Financiara publicat de BNR ne arata ca, pana in 2024, vom asista la o crestere a contributiilor bancilor la schemele de garantare a depozitelor bancare de pana la 0,8% din depozitele acoperite.

Acelasi raport precizeaza ca termenul de plata a compensatiilor in caz de faliment al unei banci se va reduce de la 20 la sapte zile lucratoare.

Ca urmare a transpunerii Directivei privind schemele de garantare a depozitelor, tot pana in anul 2024, sfera de garantare va fi extinsa la nivelul tuturor societatilor nefinanciare, indiferent de dimensiune.

In anul 2013, bancile din Romania au avut o contributie la Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDB) de 0,3% din suma depozitelor garantate.

Adina Apatachioae

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *