Revista presei economice 26 mai 2014

Bancile centrale nu trebuie sa gandeasca interventiile doar din perspectiva nationala
Capital

Directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Christine Lagarde, a solicitat o mai mare cooperare la nivelul bancilor centrale din intreaga lume pentru a face fata provocarilor ridicate de complexitatea si interconexiunile dintre sistemele financiare. O viziune a politicilor intreprinse numai dintr-o perspectiva nationala, ar conduce la un mediu caracterizat de interventii ad hoc, mai putin echilibrat si cu probabilitati de aparitie a instabilitatilor financiare.
Directorul FMI considera ca bancile centrale din intreaga lume ar trebui sa tina cont mai mult de stabilitatea financiara, pe langa principala lor responsabilitate de a tine inflatia la un nivel scazut. Acest fapt va evita o impovarare a politicii monetare.
In ultimele saptamani, FMI apelat la oficialii BCE pentru a lua in considerare masurile de politica monetara mai agresive pentru a contracara riscul unei inflatii mult prea scazute.

Consumul in zona euro poate fi amanat de inflatia scazuta
Wall-Street

Mario Draghi, presedintele BCE, a declarat ca asteptarile referitoare la un nivel ultrascazut al inflatiei ar putea fi confirmate, ceea ce ar determina amanarea achizitiilor facute de consumatori si companii. Acesta situatie determina ca institutia sa se pregateasca de adoptarea unor masuri de relaxare monetara, apeland la reducerea dobanzilor sau acordarea de imprumuturi catre banci sau achizitii de active.
Draghi a avertizat ca exista riscul de instalare a asteptarilor pentru un proces dezinflationist care sa determine populatia si companiilor sa amane achizitiile si investitiile, intr-un ciclu dezinflationist clasic.

Numarul societatilor intrate in insolventa a scazut in primele patru luni din 2014
Financiarul

Numarul societatilor intrate in insolventa a scazut, in primele patru luni din 2014, cu 14,36%, comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior, ajungand la un numar de 8.889.
Cele mai multe firme intrate in insolventa au fost inregistrate in municipiul Bucuresti – 1.566 si judetele Bihor-565, Prahova-455 si Brasov. Judetele cu cele mai scazute societati intrate in insolventa au fost Calarasi-35, Neamt- 47, Salaj-52 si Giurgiu – 55.
In primele patru luni din 2014 au fost inregistrate 38.109 inmatriculari de persoane fizice si juridice, cu 10,86% mai putine comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, cand numarul inregistrarilor a fost de 42.752.
Cele mai multe inmatriculari au fost inregistrate in Bucuresti – 6.355 si judetele Cluj – 2.307, Timis-1.788, Bihor-1.466 si Ilfov- 1.433. Cel mai scazut numar de inregistrari a fost in judetul Vaslui-272, Giurgiu -321, Covasna – 324 si Ialomita- 326.

Adina Apatachioae

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *