Revista presei economice – 6 ianuarie 2014
Raiffeisen Bank preia activitatea Raiffeisen Capital&Investment
Ziarul Financiar
Raiffeisen Bank a fost avizata de BVB ca participant la sistemul de tranzactionare ca urmare a fuziunii prin absorbtie cu firma de brokeraj Raiffeisen Capital & Investment (RCI). Raiffeisen Bank a derulat in prima jumatate a acestui an fuziunea cu Raiffeisen Capital&Investment, activitatea si personalul firmei de brokeraj urmand sa fie preluate de un departament din cadrul bancii. RCI a intermediat in primele 11 luni ale acestui an tranzactii cu actiuni in valoare de 3,2 mld. lei (720 mil. euro) pe bursa de la Bucuresti, fiind implicata in cele mai mari tranzactii derulate pe piata (listarea Romgaz, oferta statului la Transgaz, plasamentele derulate de Fondul Proprietatea la Transgaz si Petrom si plasamentul BERD la Petrom).
Romania se pregateste pentru o emisiune de obligatiuni pe pietele internationale
Wall Street
Romania ar fi angajat grupurile bancare BNP Paribas, Citigroup si JP Morgan pentru a fi aranjorii unei emisiuni de obligatiuni pe piata internationala, conform surselor din piata financiara pentru Reuters. Este inca incert daca Romania va emite obligatiuni denominate in euro sau in dolari. Cea mai recenta iesire pe pietele externe a avut loc in luna octombrie, cand Romania a imprumutat 500 milioane de euro printr-o emisiune de obligatiuni denominate in euro. Guvernul a anuntat, la sfarsitul lunii noiembrie ca plafonul maxim al emisiunilor de titluri de stat pe pietele externe pentru 3 ani incepand cu 2010, a fost aproape dublat, de la 8 miliarde euro la 15 miliarde euro si extins astfel incat sa acopere si perioada urmatorilor trei ani, respectiv 2014-2016.
Comunicat de presa Garanti Bank:
GarantiBank, una dintre cele mai dinamice si inovatoare banci de pe piata locala si detinuta de Turkiye Garanti Bankasi A.S. (TGB) – in topul celor mai solide 20 de banci din lume potrivit Bloomberg, a acordat o finantare in valoare de 4,3 milioane euro companiei Softronic Craiova, singura fabrica de locomotive din Sud-Estul Europei. Finantarea a fost destinata productiei Hyperion, prima rama electrica din Romania.
“Hyperion a fost produs in Craiova folosindu-se cea mai noua tehnologie in domeniu si respectand standardele de interoperabilitate europene. Acesta reprezinta o revolutie in transportul feroviar roman, fiind prima rama electrica cu podea joasa si tractiune asincrona produsa de industria romaneasca de profil si poate fi construita in doua variante de viteza maxima, de 160 km pe ora, respectiv 200 km pe ora. Hyperion are doua vagoane motoare si doua purtatoare, cu capacitatea de 180 de locuri pe scaune. In plus, pasagerii vor beneficia de un interior cu dotari moderne si instalatii de aer conditionat in fiecare vagon, de un grad inalt de confort si conditii optime de transport. Hyperion este comparabil cu orice tren modern din Europa, oferind de asemenea Wi-Fi gratuit pasagerilor”, a declarat Ionel Ghita, Presedinte CA Softronic.
Investitia totala pentru productia Hyperion a fost de peste 5 milioane euro. In prezent, trenul a fost finalizat si efectueaza teste de viteza. Hyperion va fi lansat pentru uz comercial in februarie 2014.
Loredana Iuliana Baltag
Leave a Reply