Revista presei economice – 28 iulie 2014

Stocul de ipotecare in lei s-a triplat intr-un an
Ziarul Financiar

Conform datelor furnizate de catre Banca Nationala, in luna iunie a anului 2014, stocul creditelor in lei acordate de banci pentru achizitionarea de locuinte a depasit 5.9 miliarde de lei (1.35 miliarde euro), triplu fata de aceeasi perioada a anului 2013.

In totalul creditelor ipotecare acordate, creditele ipotecare in lei au o pondere de doar 15% din 9.55 miliarde euro, restul fiind credite in alte valute, in special euro.

Creditele ipotecare au ajuns sa reprezinte aproximativ 15% din stocul total de imprumuturi acordate de banci pentru achizitia de locuinte, pe fondul cresterii semnificative din ultimele luni determinata de scaderea dobanzilor, de restrictiile impuse de BNR la vanzarea de credite in valuta si de trecerea programului Prima Casa exclusiv in lei.

 

Grupul Garanti Romania a inregistrat profit de 17 milioane euro la jumatatea anului
Capital

Grupul Garanti Romania a terminat primul semestru al anului 2014 cu venituri consolidate de 70.2 milioane de euro, in crestere cu 8,4% fata de aceeasi perioada a anului trecut, cu un profit net de 16.9 milioane euro.

Activele totale ale grupului s-au situat la valoarea de 2.02 miliarde de euro, in crestere cu 14,7% fata de anul 2013. Numarul de clienti ai acestora a crescut cu 11,9% fata de primul semestru al anului 2013, volumul total de credite din toate segmentele (IMM-uri, corporate, retail) a atins valoarea de 1,47 miliarde euro, o crestere cu 8,8%, iar volumul de depozite a crescut cu 45,3%.

Grupul Garanti Romania este detinut de catre Turkyie Garanti Bankasi (TGB), a doua banca privata din Turcia, ca marime.

 

Volskbank a incheiat tranzactia de vanzare a neperformantelor ipotecare de 495 mil. euro
Ziarul Financiar

Portofoliul tranzactionat include 3.566 credite garantate cu intarzieri mai mari de 90 de zile (proprietati rezidentiale, spatii comerciale, terenuri) , cu o valoare de 496 milioane de euro, fiind achizitionat de catre un consortiu de investitori strainit format din Deutsche Bank, AnaCap Financial Partners, H.I.G Capital International Advisers si APS Holding.

Dupa realizarea acestei vanzari banca si-a redus rata creditelor neperformante de la 22% la sub 8%, media sistemului bancar situandu-se la 23%.

Benoit Catel, presedintele Volskbank Romania, afirma la inceputul lunii iunie, ca negocierea pentru vanzarea acestui pachet a durat 6-8 luni si estima ca tranzactia se va finaliza in circa 2 luni, dupa analizarea de catre Consiliul Concurentei.

Ciprian Gabriel Raicu

Leave a Reply

Your email address will not be published.